AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Fotografie van het innerlijke landschap

Noortje Haegens

Noortje Haegens:
Beyond trees
cyanotype, 2018

 

Hans Biezen

Hans Biezen:
A stairway to …, 2015

 

Februari t/m maart
Noortje Haegens en
Hans Biezen

 

Deze expositie wordt geopend op 7 februari en is te zien tot en met 1 april 2019.

Een van de genomineerde kunstenaars voor de AG-Kunstprijs 2015 was Noortje Haegens (1985). Aangedragen als kandidaat door jurylid Petra Cardinaal van galerie Pennings, inmiddels Pennings Foundations. Noortje Haegens maakt gebruik van het medium film en toont in een vertraagde beweging haar bewondering voor de schoonheid van het landschap. “Om de rijkdom van natuur en landschap zo concreet mogelijk te kunnen genieten, zijn rust, stilte en aandacht nodig.” Enige tijd geleden vroeg ik haar of zij wist wat een cyanotype was. Ik zag haar experimenteren met fotogrammen. “Nee”, maar binnen een week wist zij het wel en zag ik prachtige exemplaren die zij in haar atelier had gemaakt. In de fotografie geldt dit als een van de oudste fotografische processen (circa 1842), waarbij gebruik wordt gemaakt van ammoniumijzercitraat en kaliumhexacyanoferraat. Na belichting veranderen deze chemicaliën in Pruisisch blauw en de lijnen en vormen die zijn aangebracht in wit. Meer bekend als de blauwdruk.

In het AG toont zij haar serie cyanotypes ‘Beyond trees’ uit 2018, als een vervolg op haar onderzoek naar de karakteristieke kracht van bomen. “Kale boomkruinen heb ik gefotografeerd en op de computer met tweetallen in elkaar 'gemonteerd'. Ik heb gebruik gemaakt van de techniek cyanotype waardoor er een sterk diepte effect ontstaat. De relatie tot de boom is aanwezig maar doordat ze vrij in ruimte lijkt te zweven krijgt het iets monumentaals. De verstrengeling van de kruinen geeft andere gedachten weer. Er ontstaan nieuwe associaties, nieuwe wezens, die niet door de zwaartekracht in bedwang gehouden worden maar een eigen bestaan leiden.”

Al eerder heeft zij geëxposeerd met Hans Biezen (1947). Petra Cardinaal bood aan om zijn prachtige serie foto’s van schaalmodellen voor deze expositie in het AG te tonen. Hans Biezen werkt en woont in Zweden. Opgeleid als beeldhouwer gebruikt hij het medium fotografie ook als een beeldhouwer. Hij bouwt schaalmodellen van zijn ideeën en pas daarna maakt hij hier foto’s van. Alles komt daarbij aan bod wat fotografie bijzonder maakt, zoals licht, donker, perspectief in combinatie met een zorgvuldig opgebouwde innerlijke wereld van de kunstenaar. Een boeiende combinatie van twee kunstenaars die waarnemen en innerlijke beleving op een boeiende manier weten te verbeelden in fotografie.
Voor meer info: www.noortjehaegens.com
www.penningsfoundation.com/hans-biezen

Liesbeth Schreuder