AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

In verf ontsloten emoties

Lex Grote

Lex Grote:
Leuning in ruimte, 80x80
mixed media op linnen
foto © Freekje Groenemans

 

Lex Grote

Lex Grote:
Stoel in blauw, 80x60
mixed media op linnen
foto © Freekje Groenemans

 

Monique Rutten

Monique Rutten:
Blue eyes,
tekening 30x43,
inkt en krijt op papier

 

Monique Rutten

Monique Rutten:
Zwemuitstapje,
90x120,
olieverf en houtskool op doek

 

April t/m mei
Lex Grote en
Monique Rutten

 

Deze expositie wordt geopend op 4 april en is te zien tot en met 3 juni 2019.

Per toeval exposeerden de Eindhovense kunstenaars Lex Grote (1958) en Monique Rutten (1963) samen in de Oude Rechtbank in Eindhoven. Daarna nog eens in het klooster in Oudenbosch. Hoewel het werk totaal verschillend is in sfeer en thematiek, gingen ze als experiment samen schilderen. Het nu getoonde werk is echter autonoom ontstaan.

Het werk van Lex Grote oogt extravert, in een snelle toets met expressieve kleuren neergezet en grafisch onderbouwd. Hij noemt het reflexen in verf. Uiterlijke sporen van zijn ervaringen en indrukken weergegeven in verf, die hij vervolgens gaat vormen tot een voorstelling. Hiervoor heeft hij een scala aan schildertechnische handelingen voorradig, waarmee hij zichzelf, maar ook de toeschouwer houvast biedt. “Voor mij is het ideale schilderij een combinatie van gevoel en verstand, in een eerlijke toets.”

Het meer introverte, indringende werk van Monique Rutten, wordt in een veel trager proces in lagen opgebouwd. Gedurende het proces is er ruimte voor onverwachte wendingen, die haar beelden versterken. Haar kleurgebruik is meer ingetogen en haar voorstellingen bieden een doorleefde weergave van de mens in verzet. “In mijn kunst zie je vaak dat het wringt, een stil of openlijk protest tegen opgelegde verwachtingen. Voor mij mag het confronteren, discussie uitlokken en vragen of weerzin oproepen. Ik wil niet behagen, geruststellen of een lieflijk tafereel scheppen, maar ben op zoek naar de waarheid achter de maskers.”

De combinatie van tekenen en schilderen delen ze, ook een bepaalde transparantie in het werk. Het zijn echter de verschillen in opbouw, handschrift, thema en het uiteindelijke beeld, die de afzonderlijke werken naast elkaar versterken.

Voor meer info:
www.lexgrote.com
www.morutten.com

Liesbeth Schreuder