AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Vertaalde emoties in beeld en woord

Cilian Vinke

Cilian Vinke:
Samen verder, 115 x 95
Gemende technieken

 

Gerry Toenders

Gerry Toenders:
Gedicht op acrylaat

 

 

September t/m oktober
Cilian Vinke en
Gerry Toenders

 

Deze expositie wordt geopend op 5 september en is te zien tot en met 4 november 2019.

In 2004 schreef ik een tekst over het werk van Cilian Vinke (1943) en sloot dat af met de zinnen: “Wat het werk van Cilian zo boeiend maakt, is dat het een integer creatief verslag is van haar visie, haar persoonlijkheid, haar karakter. De kracht en het technisch vermogen om hier uiting aan te geven zijn onderscheidende factoren. Ze stimuleren de nieuwsgierigheid naar toekomstig werk van deze kunstenaar.”

Afgelopen najaar bezocht ik haar en zag dat zij een nieuwe weg was ingeslagen. Herkenbaar is haar grafische vormentaal, maar het gebruik van nieuwe materialen en de toevoeging van de derde dimensie dragen bij aan een heel andere beleving van haar werk. Het is alsof ze de beschouwer uitdaagt om het werk ook eens van een andere kant te bekijken.

Als duo-exposant heeft zij Gerry Toenders (1946) gevraagd. Zij maakt gedichten op acrylaat. In de jaren 70 raakte ze geïnspireerd door de gedichten van Bert Schierbeek. Sinds die tijd maakt ze gebruik van de vrije versvorm om te schrijven over wat haar raakt. Zij zegt hierover: “Het spannende van deze vorm is dat het gedicht al ontwikkelend vorm krijgt en als ik het passend vind, kan putten uit poëtische stijlfiguren. Ik maak van mijn ervaringen, gedachten en gevoelens aantekeningen en uit die krabbels van woorden ontstaat dan het gedicht.”

De combinatie van deze schilderkunst en taal aan de muur belooft een andere kijkbeleving in het AG. De verfhuid, de vlakverdeling en kleuren van deze schilderijen kunnen gelezen worden en de woorden aan de muur benadrukken de beeldende kwaliteit van de vrije versvorm.

Liesbeth Schreuder