AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Onschuldig landschap

Martin Voorbij

Martin Voorbij :
Bospad naar cement en vallei, 2018, 120 x 240 cm

 

Rik van Iersel

Rik van Iersel: Watchtower
2019, 80 x 60 cm

 

 

Februari t/m maart
Martin Voorbij en
Rik van Iersel

 

Deze expositie wordt geopend op 6 februari en is te zien tot en met 30 maart.

Martin Voorbij toonde tien jaar geleden een selectie uit zijn ‘Show Your Hope’ collectie in het AG. Hij is vooral een verhalenverteller en weet op onnavolgbare wijze zijn publiek in binnen- en buitenland te inspireren met deze collectie en toont hiermee hoe vele kunstenaars hun ‘hope’ hebben verbeeld. Nu gaan we hem zien als beginnend beeldend kunstenaar, samen met zijn goede vriend Rik van Iersel, die met een (ook internationale) carrière van ruim 35 jaar allesbehalve beginnend kunstenaar genoemd kan worden.

De titel kan vragend gesteld worden: moet het getoonde landschap gecontroleerd worden, of moet het juist ongecontroleerd verder groeien? En kan een landschap schuldig of onschuldig zijn? Of gaat dit niet over het landschap maar over de controle, die ondertussen nooit perfect kan zijn?

Beide uit Eindhoven afkomstige kunstenaars putten uit veelzijdige indrukken. Hun output betreft beelden, geluiden, performances en samenwerking met andere kunstenaars. In het AG gaan zij met elkaar het avontuur aan om de beschikbare ruimte in te richten met hun bijzondere werken. De ‘herkaderde en gerevaliseerde’ landschappen van Martin Voorbij zullen afgewisseld worden met de ‘Watchtowers’ van Rik van Iersel.

Liesbeth Schreuder