Archief EU-tafel 2015 - 2016


De EU-burgerdialoog: de Europese Commissie komt naar u toe

Donderdag 9 juni 2016 - NatLab / Plaza Futura


Eindhoven is wereldwijd bekend als innovatieve regio, bijvoorbeeld via Brainport. De EU stelt daarvoor veel middelen beschikbaar en die worden hier dus goed besteed. Toch zijn er veel onduidelijkheden over de toekomst van onze regio. Bij bestuurders, medewerk(st)ers, burgers en ondernemers ontstaan veel vragen over deze technische en sociale innovaties:
• Wat lossen ze op en welke nieuwe vragen ontstaan er?
• Hoe zit het in de toekomst met de volksgezondheid?
• En hoe met de zorg en de vergrijzing?
• En hoe met voedselveiligheid?
• Hoe belangrijk is technologie daarbij?
• Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt en de economie?

Om deze en alle andere vragen te beantwoorden komt op 9 juni eurocommissaris Vytenis Andriukaitis naar Eindhoven. Hij is in de Europese Commissie verantwoordelijk voor de portefeuille Health & Food Safety. Samen met loco-burgemeester Mary-Ann Schreurs en Margo Brands, directeur van de Nederlandse Patiënten federatie, delen zij het podium om al uw vragen en suggesties te beantwoorden.

Dit programma laten wij voorafgaan door een presentatie van enkele innovaties uit onze regio waarvan de initiatiefnemers uitgebreid aan u toelichten op welke manier zij daarmee de toekomst tegemoet treden en welke voordelen dat voor onze regio, dus ook voor u, kan opleveren. Ook tijdens dit gedeelte van het programma is er ruim tijd voor het beantwoorden van al uw vragen en suggesties.

Prgramma

 • 14.30 uur: inloop met koffie, thee
 • 15.00 uur: drie korte inleidingen van initiatiefnemers
  moderator is Cees Donkers, urban designer van Eindhoven
  rondetafel gesprek vragen en antwoorden, onderling en met de zaal
 • 16.45 uur: pauze met drankjes
 • 17.15 uur: drie korte introducties van de sprekers
  moderator is Jan Paternotte, voorzitter D’66 gemeenteraad Amsterdam
  vragen en antwoorden, onderling en met de zaal
 • 18.15 uur: pauze met hapjes en drankjes meet & greet met alle inleiders
 • 19.15 uur: afsluiting en vertrek
Locatie:
NatLab / Plaza Futura
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
Klik hier voor de routebeschrijving

Aanmelding:
Wij stellen uw komst erg op prijs. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis; aanmelden is echter verplicht.
Reageer daarom per omgaande, want het aantal plaatsen is niet ongelimiteerd.
Toewijzing gebeurt in volgorde van ontvangst van uw aanmelding.

Function get_event_param: verkeerde code 'EU20160609'; evenement bestaat niet
Klik hier voor uw aanmelding (inschrijven tot , 24.00 uur)

Na uw aanmelding ontvangt u een deelnamebevestiging en vragen wij u vriendelijk om tevens uw identiteitsbewijs mee te nemen.
Ook krijgt u de mogelijkheid om al vooraf uw vragen of suggesties aan te melden. Op deze manier kunnen wij het programma het beste voorbereiden en haalt u ook het beste resultaat uit deze bijeenkomst.

 

Zou u niet in de gelegenheid zijn om persoonlijk aanwezig te zijn, dan kunt u de burgerdialoog live volgen via deze website.
Daarnaast kunt u opmerkingen indienen via de Twitter hashtag #eudialogues.

Graag tot 9 juni!

p.s.
U ontvangt deze uitnodiging in nauwe samenwerking mede namens:

De originele uitnodiging van de Europese Commissie vindt u hier.

 

Europees Filmfestival 2-5 juni 2016, nu ook in Eindhoven

Filmliefhebbers opgelet!
Van 2-5 juni kun je de mooiste Europese films bekijken tijdens het Europees Filmfestival. In acht steden in Nederland vinden meer dan 30 filmvertoningen plaats. In Eindhoven gebeurt dat bij het NatLab / Plaza Futura op zaterdag 4 en zondag 5 juni.

Ook Europa kent een bloeiende filmindustrie. Als het bijv. om kaskrakers en technologie gaat blijven we nog achter bij de VS, maar bijv. onze acteurs, scenaristen en dramaturgen horen bij de absolute top, al jaren.

Díe kwaliteit kun je direct ervaren als je naar een daarop geselecteerde film gaat.

Voor het volledige programma en informatie over het verkrijgen van toegangskaarten www.eu.nl.

Wij wensen je alvast veel kijkplezier.

 

De EU-tafel van het AG organiseert in samenwerking met Europa Direct Eindhoven en DeBuren uit Brussel:Europa's laatste kans

de Nederlandse presentatie van het boek 'Wij Europeanen' van Wim de Wagt.

Door schrijver, kunsthistoricus en journalist Wim de Wagt en hoogleraar politicologie Hendrik Vos (Universiteit van Gent, directeur Centrum voor EU-Studies).

AG-lid Theo Bemelmans (em. hoogleraar TU/e) modereert als inwoner en kenner van onze regio de bijeenkomst en begeleidt ook vragen uit en het debat met het publiek.


*********DOOR ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN IS DEZE BIJEENKOMST GEANNULEERD!********
Stresemann, Chamberlain & Briand
Toelichting:
Het boek ‘Wij Europeanen’ vertelt het indringende, maar vergeten verhaal uit de sleuteljaren van de twintigste eeuw waarin de geschiedenis een andere loop had kunnen nemen. Het is september 1929. In Genève komen de regeringsleiders van alle 27 Europese landen bij elkaar om te spreken over een Europese federatie. Alleen door verzoening en samenwerking kan Europa er economisch weer bovenop komen en kan een nieuwe vernietigende oorlog worden voorkomen. In die geest ondernemen ook talloze burgers, economen, zakenmensen, kunstenaars en intellectuelen in heel Europa gezamenlijke acties. Een verenigd Europa is heel dichtbij. Desondanks komt er niets van al die mooie plannen terecht. Europa raakt meer en meer verdeeld en gaat ten slotte ten onder in de Tweede Wereldoorlog. Waarom mislukte de samenwerking? Wat als die wel was gelukt, wat had dat betekend voor het lot van zo vele mensen? Wat kunnen we leren van dit stuk voorgeschiedenis van de EU? De Wagt gaat hierover in gesprek met politicoloog Hendrik Vos en het publiek. Aan de orde komt ook de relatie van de verhalen uit het verleden met de hedendaagse ontwikkelingen binnen Europa.

Details:

De bijeenkomst vindt plaats op 15 december 2015 in de Meerlezaal van de AG-sociëteit en begint om 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur.
Entree: € 3,00 voor AG-leden, € 8,00 voor niet-leden.
Aanmelden en betalen kan Function get_event_param: verkeerde code 'EUT20151215'; evenement bestaat niet
via deze link (inschrijven tot , 24.00 uur).

Voor vragen of opmerkingen over deze uitnodiging kunt u direct contact opnemen met AG-lid Ton Vermeulen, tevens voorlichter van Europa Direct in Eindhoven; e-mail: ton.vermeulen@edic-eindhoven.nl
telefoon: 0642055666.


EUROPA QUIZ

Woensdag 9 december 2015 om 20.00 uur in het centrum van Eindhoven.


De EU-tafel nodigt iedereen van harte uit om zich aan te melden voor de eerste Europa Quiz in Eindhoven.

In Eindhoven zijn pub quizzen zeer populair: elke avond is er in de binnenstad minstens één. Onder leiding van een ervaren quizmaster spelen 20 teams van 5 personen (dus totaal zo’n 100 deelnemers) om de eer en leuke prijzen. Maar vooral voor de GEZELLIGHEID; in een ongedwongen sfeer met vrienden en kennissen blijkt na een uur of twee en na een daverend applaus welke tafel zich winnaar mag noemen.

Een professioneel bureau heeft op basis van een pub quiz de Europa Quiz uitgewerkt, vooral door de vragen toe te spitsen op Europa-onderwerpen. De Europa Quiz is al eerder in 10 steden georganiseerd en werd ook daar steeds goed bezocht. En op 9 december is Eindhoven aan de beurt.

Klik hier voor meer informatie over de EuropaQuiz op 9 december a.s.

U kunt zich individueel en met een groep aanmelden. Ook kunt u familie, vrienden, kennissen en zakenrelaties uitnodigen.
Als u met 5 personen komt dan krijgt u meteen een tafel toegewezen waarvan u de naam zelf kiest. Deze naam komt ook op het scorebord en wordt doorlopend omgeroepen.
Als u met minder dan 5 personen komt, dan deelt de EU-tafel u in bij een andere tafel en geven die zelf een naam, bijv. AG-1.
Na uw aanmelding nemen wij contact met u op om mogelijkheden en voorkeuren af te stemmen.

Iedereen is welkom. U ontmoet er ook andere deelnemers op een gezellige en inspirerende manier.
Mis daarom deze mogelijkheid niet en meldt u per omgaande éérst aan Function get_event_param: verkeerde code 'EUT20151209'; evenement bestaat niet
via deze link (inschrijven tot , 24.00 uur) en pas láter (na afstemming met ons over de groepsindeling) op genoemde website www.europaquiz.nl.

In verband met de beperkte zaalcapaciteit geschiedt de toewijzing van plaatsen op basis van ‘wie eerst komt, eerst maalt’. De aanmeldtermijn voor deze uitnodiging loopt tot en met 7 december 22.00 uur.
Heeft u nog vragen of wensen in relatie tot dit bericht, neem dan direct contact op met de organisator van deze activiteit: AG-lid Ton Vermeulen, emailadres: ton.vermeulen@edic-eindhoven.nl, telefoon: 06 42055666.

Noot: De toegang is gratis. Europa betaalt alles, behalve het vervoer en de eigen drankjes.


Een Citizens’ Dialogue met Jean-Claude Juncker,
Voorzitter van de Europese commissie

Woensdag 18 november 2015; vertrektijd en opstapplaats worden nog bekend gemaakt.


Het is kort dag, maar dat maakt deze buitenkans niet minder uitzonderlijk:
a.s. woensdag 18 november kunt u mee met een excursie naar Brussel voor een Citizens' Dialogue met Jean-Claude Juncker. Zie voor meer informatie: ec.europa.eu/citizens-dialogues/belgium/brussels.
Dit gesprek met Juncker komt niet uit de lucht vallen; de Europese Commissie is al een tijd bezig met het opbouwen van contacten met burgers. Men wil beter weten wat er onder de Europeanen leeft en waar die behoefte aan hebben.

Het vervoer is geregeld en wordt door de EU betaald. De bus, die vertrekt vanuit Eindhoven, biedt plaats aan maximaal 60 personen.

Dit is het begin van een nieuw traject met EU-evenementen voor het grote publiek.
AG-lid Ton Vermeulen, tevens voorlichter bij Europa Direct Eindhoven (edic-eindhoven.nl), is in onderhandeling om in 2016 in Eindhoven ook een Citizens' Dialogue te organiseren, maar daarvoor krijgen we Juncker waarschijnlijk niet hierheen. Dus in dit geval moet Eindhoven naar Juncker en dat is het dan ook zeker waard.
Klik hier voor meer informatie over Citizens' Dialogues.

Toewijzing van plaatsen geschiedt op basis van: wie het eerst komt, het eerst maalt.
Als er veel meer aanmeldingen zijn dan 60 personen (capaciteit van de bus) dan zal een tweede bus gereserveerd worden.
In verband met de logistiek van deze reis is de aanmeldingsperiode vrij kort; die sluit op zondagavond 15 november om 22.00 uur.
De mensen, die zich inschrijven, krijgen via e-mail nader bericht over de opstapplaats in Eindhoven en de vertrektijd.

Wij wensen iedereen alvast een nuttige en inspirerende bijeenkomst toe in Brussel.

Zijn er vragen of wensen in relatie tot dit bericht, neem dan direct contact op met de organisator van deze activiteit: AG-lid Ton Vermeulen, emailadres: ton.vermeulen@edic-eindhoven.nl, telefoon: 06 42055666.


EU-tafel maandbijeenkomst:


maandag 16 november 2015; aanvang 20.00 uur


Maandelijks voortgangsoverleg

Op de agenda staat:
 • Evaluatie uitgevoerde activiteiten
 • Uitwerken volgende activiteiten
 • Kennisuitwisseling
 • Netwerkopbouw
 • Inspirerende ontmoeting
De EU-tafel initieert activiteiten gerelateerd aan het belang van Europa in het dagelijks leven van burgers in onze regio.
We hanteren daarbij een wisselende en actuele agenda.
Elke deelnemer aan de EU-tafel kan ideeën en suggesties aanmelden.
We stellen gezamenlijk de prioriteiten vast.

Iedereen die interesse heeft in deze activiteit kan dat per email kenbaar maken aan ton.vermeulen@edic-eindhoven.nl
Ook zijn bij hem alle vragen en suggesties welkom.

De betekenis van de EU voor ons als burger

EU-tafel maandbijeenkomst: maandag 5 oktober 2015; aanvang 20.00 uur


Migranten / asielzoekers / vluchtelingen (2de bijeenkomst over dit thema)

Het AG staat midden in de samenleving, dus ook daarom hebben we ons als EU-tafel de afgelopen maanden inhoudelijk verdiept in deze complexe ontwikkelingen.
Onze inzichten zijn verbeterd, maar ook aan onze tafel ontkomen wij allerminst aan het meebeleven van de emoties en de vragen, die migratie en vluchtelingen oproepen:

 • Grenzen open, grenzen dicht?
 • Mensen laten verdrinken?
 • Gelukzoekers omarmen als jonge werkwilligen of juist buitensluiten door de grenzen hermetisch af te sluiten?
 • Wel ginds opvangen en vooral niet hier naar toe halen?
 • Als ze hier toch zijn aangekomen oprotpremies betalen, waardoor ze alsnog vertrekken?
 • Mensenrechten opzij zetten vanwege ‘eigen volk eerst'?
 • De eigen bevolking benadelen bij de toewijzing van sociale huurwoningen?
 • Eerst via internationale politiek en defensie de brandhaarden in die landen oplossen?

Hier is geen pasklaar antwoord op, dus past nuancering. 
Niet alle vluchtelingen zijn gelijk, maar zij zijn in alle gevallen mensen, net als wij.
Zelfs als we allemaal vanaf dat startpunt zouden vertrekken, is zelfs het verwoorden van een oplossingsrichting meestal ongemakkelijk.

Dit hebben we al ervaren tijdens de voorbereidingsbijeenkomsten van de EU-tafel. Op 31 augustus hebben we ons gezelschap uitgebreid met ongeveer 12 leden en niet-leden, die bereid waren om hun inzichten en ervaringen te delen met alle aanwezigen.
Klik hiervoor de aantekeningen van die avond. 
Die aantekeningen gaan we 5 oktober nog aanvullen met de bijdragen van anderen, die 31 augustus niet aanwezig waren.
Wij nodigen alle AG- en niet-AG-leden uit om mee te praten over EU-migranten / asielzoekers / vluchtelingen en hoe Nederland daar het beste mee kan omgaan. We willen over dit thema in het voorjaar een grotere bijeenkomst voorbereiden met jullie feedback. Dus na de bijeenkomst op 5 oktober verwerken we alle respons en nodigen wij enkele externe sprekers/specialisten uit voor een lezing op het AG. Dit wordt dan een uitgebreide lezing met debat en discussie in AG-stijl.
Maar dus graag eerst uw feedback. Wij nodigen u daarom van harte uit voor de maandbijeenkomst van de EU-tafel op maandag 5 oktober om 20.00 uur op het AG. In verband met de zaalcapaciteit verzoeken wij u om uw komst aan te melden via onderstaande link. De toegang is gratis voor zowel AG en niet-AG leden.
Bij meer dan 20 aanmeldingen wordt u op de wachtlijst geplaatst. Wij gaan dan echter proberen om een grotere ruimte te regelen.

Voor meer informatie en suggesties kunt u contact opnemen met AG-lid Ton Vermeulen, tevens voorlichter van EuropaDirect in Eindhoven. (www.edic-eindhoven.nl)
Het groepsadres van de EU-tafel: eu-tafel@academischgenootschap.nl

De betekenis van de EU voor ons als burger

EU-tafel maandbijeenkomst: maandag 31 augustus 2015; aanvang 20.00 uur


Migratie/vluchtelingen

Het AG staat midden in de samenleving, dus ook daarom hebben we ons als EU-tafel de afgelopen maanden inhoudelijk verdiept in deze complexe ontwikkelingen..
Onze inzichten zijn verbeterd, maar ook aan onze tafel ontkomen wij allerminst aan het meebeleven van de emoties en de vragen, die migratie en vluchtelingen oproepen:

 • Grenzen open, grenzen dicht?
 • Mensen laten verdrinken?
 • Gelukzoekers omarmen als jonge werkwilligen of juist buitensluiten door de grenzen hermetisch af te sluiten?
 • Wel ginds opvangen en vooral niet hier naar toe halen?
 • Als ze hier toch zijn aangekomen oprotpremies betalen, waardoor ze alsnog vertrekken?
 • Mensenrechten opzij zetten vanwege ‘eigen volk eerst'?
 • De eigen bevolking benadelen bij de toewijzing van sociale huurwoningen?
 • Eerst via internationale politiek en defensie de brandhaarden in die landen oplossen?

Hier is geen pasklaar antwoord op, dus past nuancering.

Niet alle vluchtelingen zijn gelijk, maar zij zijn in alle gevallen mensen, net als wij. 
Zelfs als we allemaal vanaf dat startpunt zouden vertrekken, is zelfs het verwoorden van een oplossingsrichting meestal ongemakkelijk.

Wij nodigen alle AG- en niet-AG-leden uit om mee te praten over EU-migratie/vluchtelingen en hoe Nederland daar het beste mee kan omgaan. We willen over dit thema in het voorjaar een grotere bijeenkomst voorbereiden met jullie feedback. Dus na de bijeenkomst op 31 augustus verwerken we alle respons en nodigen wij enkele externe sprekers/specialisten uit voor een lezing op het AG. Dit wordt dan een uitgebreide lezing met debat en discussie in AG-stijl.

Maar dus graag eerst uw feedback. Wij nodigen u daarom van harte uit voor de maandbijeenkomst van de EU-tafel op maandag 31 augustus om 20.00 uur op het AG. In verband met de zaalcapaciteit verzoeken wij u om uw komst aan te melden via onderstaande link. De toegang is gratis voor zowel AG en niet-AG leden.

Bij meer dan 20 aanmeldingen wordt u op de wachtlijst geplaatst. Wij gaan dan echter proberen om een grotere ruimte te regelen.

Voor meer informatie en suggesties kunt u contact opnemen met AG-lid Ton Vermeulen, tevens voorlichter van EuropaDirect in Eindhoven. (www.edic-eindhoven.nl)

Het groepsadres van de EU-tafel: eu-tafel@academischegenootschap.nl

 

Opening van Europa Direct in Eindhoven

Gratis deelname; aanmelden verplicht

Datum: vrijdag 26 juni 2015, 15.00 uur

Locatie: Meerlezaal, Academisch Genootschap

Het EDIC (Europa Direct Informatie Centrum) nodigt u van harte uit voor zijn feestelijke opening op het AG.

Het EDIC in Eindhoven spant zich in om alle burgers en ondernemers in Oost- en Midden-Brabant goed voor te lichten over leven en werken in en met Europa. Europa biedt steeds meer kansen, maar kan ook onduidelijkheden veroorzaken. EDIC helpt met het vinden van de juiste informatie. Ook organiseert EDIC regelmatig lezingen en andere informatieve bijeenkomsten met de focus op onze regio en Europa.

Daarom heeft het EDIC ook voor onze opening een aantal deskundigen gevraagd om hun visie te geven op de volgende thematiek:

• Wat kan regio Eindhoven voor Europa betekenen?
• Wat kan de EU voor regio Eindhoven betekenen?

Sprekers zijn:
 • Richard de Groot, voorzitter AG
 • Madeleine Infeldt, Sectorhoofd Public Communication and Networks van de EU-vertegenwoordiging in Den Haag
 • Hoofdgast en afsluitende spreker Matthijs van Miltenburg, EU-parlementariër voor D66 en in die rol o.a. verantwoordelijk voor regionale ontwikkeling. Matthijs was al voor zijn benoeming bij de EU intensief betrokken bij de ontwikkeling van onze regio.

Dit korte programma wordt om ongeveer 16.30 uur met een feestelijke openingshandeling afgesloten, die we nog even geheim houden, maar waarbij uw deelname wel gewenst is. Daarna borrel en netwerken in de AG-sociëteit.Sluiting uiterlijk om 17.30 uur.

EDIC affiche van de uitnodiging.

Voor meer informatie en suggesties kunt u contact opnemen met AG-lid Ton Vermeulen, tevens voorlichter van het EDIC in Eindhoven.

E-mailadres: ton.vermeulen@edic-eindhoven.nl

Tel.: 06 42055666

 

Zaterdag 6 juni, 2015

Symposium "Je suis Européen!

Café Europe, DeLaMar Theater in Amsterdam

 

Aan alle Europeanen
In 2004 verscheen van George Steiner (een Frans-Amerikaans schrijver, literatuurwetenschapper en cultuurfilosoof) het essay "De idee Europa".

Dit dunne boekje is voor de 'EU-tafel' van grote invloed geweest om Europa meer te gaan zien als waardengemeenschap en niet alleen als één markt met één munt.

George Steiner legt in dat essay kort en duidelijk uit wat ons bindt, nog voordat de EU er was. Hij plaatst muziek, wiskunde en hypothetisch denken als uniek voor de menssoort in een Europese context "omdat wij allemaal Grieken zijn".

Ter inspiratie halen wij hier zijn vijf axioma’s aan:

 • Onze koffiehuizen
 • Onze landschappen
 • Onze straatnamen
 • Onze afstamming van zowel Athene als Jeruzalem
 • Onze vrees voor een einde, ons aller zonsondergang

Het is voor dit "Europa, dichtbij mensen" dat de 'EU-tafel' jullie uitnodigt voor het volgende symposium:

 

JE SUIS EUROPÉEN!

Café Europe, DeLaMar Theater in Amsterdam 
op zaterdag 6 juni 2015

Daar ontmoet je dan de Europese culturele top, die bezoekers en elkaar inspireren mede door een keur aan sprekers.
Zie voor meer informatie: Nexus Instituut: Je suis Européen

Attentie: Als jij je op 6 juni ook bij ons (reis)gezelschap wilt aansluiten reserveer dan op de bovengenoemde website nog niet meteen een plaats, maar meld je interesse bij ons aan via onderstaande link.

We zijn namelijk met Nexus in gesprek voor een speciaal EDIC-arrangement inclusief kortingskaarten.

Verder willen we, bij voldoende belangstelling, samen reizen en na afloop met elkaar nog nagenieten van een aperitief en diner in (de directe omgeving van) het theater.

Samen uit, samen thuis, van 11 tot 11, dat lijkt ons met elkaar een goed uitgangspunt voor een inspirerende dag over Europa.

Voor meer informatie en suggesties kun je contact opnemen met AG-lid Ton Vermeulen, tevens voorlichter van het EDIC in Eindhoven.

EDIC staat voor Europe Direct Information Centre. 
Zijn email-adres is:ton.vermeulen@edic-eindhoven.nl
Zijn mobielnummer is: 06 42055666


Vrijdag, 9 januari 14.00 uur, Meerlezaal

Europa voor de burger!

EU-lezing door Justus J. de Visser

Een aantal leden van de AGoracommissie, die het afgelopen jaar een lezingencyclus over de Europese Unie organiseerde, heeft een permanente bewustwordingsgroep gevormd met de naam ‘EU-tafel'. Het doel van de EU-tafel is zich te verdiepen in de betekenis van de Europese Unie voor ons als burger. Tevens wil de EU-tafel twee maal per jaar een lezing organiseren over een actueel EU-onderwerp.

De eerste lezing zal op vrijdag 9 januari 2015 om 14.00 uur plaatsvinden. Justus J. de Visser, auteur van het boek Europa-Daarom spreekt over het onderwerp

EUROPA VOOR DE BURGER, NU EN IN DE TOEKOMST

De heer De Visser is bij alle verdragsonderhandelingen van de EU als diplomaat aanwezig geweest. In zijn lezing zal hij zich concentreren op de tastbare voordelen van de EU-constructie voor de burger, nu en in de toekomst.