AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Archief 2015-2016

NOBELPRIJSWINNAARS LEZEN en petit comité

Dit seizoen is de eerste groep enthousiaste lezers van start gegaan in de bestuurskamer. De kring bestaat uit maximaal acht AG-leden (m/v), die alle dezelfde Nederlandse vertaling lezen van een door het Nobelcomité bekroonde roman, novelle of verhalenbundel. Ieder lid kiest op zijn beurt een werk, dat door hem of haar kort wordt ingeleid en ruim van tevoren is aangekondigd. De avonden worden in overleg gepland en duren twee uur.

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Lief Leven

30 maart 2016
Alice Munro
Lief Leven

Onbepaald door het lot

25 mei 2016
Imre Kertész
Onbepaald door het lot

PROGRAMMA SEIZOEN 2015 - 2016

Datum Auteur Boektitel Nobelprijs voor Literatuur  
2 december 2015 Thomas Mann De Buddenbrooks 1929
3 februari 2016 John Coetzee In ongenade 2003
30 maart 2016 Alice Munro Lief leven 2013
25 mei 2016 Imre Kertész Onbepaald door het lot 2002

UITGANGSPUNTEN

De uitgangspunten van de kring zijn als volgt omschreven. De keuze van de werken is een verantwoorde, omdat de roman of novelle op het hoogste niveau is bekroond. Er is geen voorschrift voor het jaar van verschijnen of voor de taal waarin het werk oorspronkelijk is geschreven. Het boek moet (in vertaling) voor alle lezers makkelijk verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld via Boekwinkeltjes, natuurlijk staat het een ieder vrij om de oorspronkelijke uitgave te lezen. Van de deelnemers wordt een actieve bijdrage verwacht op de avond van de presentatie en een levendige discussie over wat het heeft losgemaakt bij de lezers staat centraal. De gespreksleider heeft slechts de rol van inleider en begeleidt het erop volgende gesprek in de kleine groep. Uitweidingen op alle culturele en maatschappelijke vlakken worden zeer gewaardeerd. De deelnemers zijn jong en oud en hebben alle hun eigen opleiding en (werk)ervaring, dat verleent de bijeenkomsten haar dynamiek.

 

COMMISSIE

Jean Frijns
Vivian de Poorter-Zaat

E-mailadres: leesgroep@ag-eindhoven.nl  

De nalatenschap van Alfred Nobel

Toen hij op 13 april 1888 in Parijs, waar hij toen woonde, in de krant las dat hij overleden was, schrok Alfred Nobel van de inhoud van zijn necrologie. De krant zette hem neer als een ‘handelaar van de dood’, die rijk was geworden dankzij de verkoop van oorlogstuig ten kostte van mensen waartegen zijn dynamiet en ander wapentuig werd gebruikt. Aangezien niet hij, maar zijn broer Ludvig Nobel overleden was, had Alfred de kans om zijn slechte reputatie te verbeteren.

Hij besloot zijn nalatenschap voor positieve doeleinden ter beschikking te stellen. Hij veranderde in 1895 zijn testament zodat de rente over zijn nagelaten kapitaal na zijn dood (in 1896) gebruikt werd voor de Nobelprijzen voor:
• literatuur • geneeskunde • natuurkunde • scheikunde • vrede.