AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Nobel leesgroep 2018-2019

NOBELPRIJSWINNAARS LEZEN en petit comité

 

De leesgroep Nobelprijswinnaars is ‘alive and kicking’. In het seizoen 2018-2019 hebben we weer een keur aan Nobelprijswinnaars geselecteerd die we lezen en bediscussiëren. Het gaat ons om de schrijver in haar/zijn maatschappelijke en historische context, om de literaire kwaliteiten maar ook, en zeker niet in de laatste plaats, over hoe wij haar/zijn boek(en) ervaren. Worden we er door geraakt en geïnspireerd?De beslissing ons te beperken tot Nobelprijswinnaars is geen beperking maar dwingt juist tot verbreding van ons blikveld; doorgaans zijn dat geen gemakkelijke schrijvers met vaak een navenant moeilijke problematiek en een maatschappelijke setting die ons vreemd is. Door de keuze voor een kleine besloten groep, 8 tot 10 leden, wordt van iedereen een grote inzet verwacht. Dat willen we graag zo houden.

De initiatiefnemer en coördinator in 2016 was Willie Roncken; in 2017 heeft Ed van Sprundel het coördinatorschap vervuld en in 2018 neemt Jean Frijns het stokje over.

In 2016/2017 is door Vivian de Poorter gepoogd een tweede groep op te zetten; dat is helaas nog niet gelukt. Wij zouden het initiatief van andere AG'ers om zelf een tweede groep te starten toejuichen.

In In 2017/2018 hebben we schrijvers en dichters uit alle werelddelen en met heel verschillende thematiek behandeld. Hoogtepunten waren ongetwijfeld het aangrijpende boek Het einde van de rode mens van Svetlana Alexijevitsj en het boek De doem van de mais van Miguel Asturias.

Voor het seizoen 2018/2019 zijn wederom 8 bijeenkomsten gepland, zie het onderstaande programma-overzicht. Het voornemen is om van elke bijeenkomst een kort verslag te plaatsen op de website.

Wij nodigen een ieder die graag wil deelnemen aan onze leesclub uit zich te melden bij de commissie
(leesgroep@ag-eindhoven.nl).

Aanmelden nieuwe leden

Zondag 14 oktober 2018
Aanmelden nieuwe leden

PROGRAMMA SEIZOEN 2018 - 2019

Datum Inleider Auteur Boektitel
22 aug 2018 Ed van Sprundel Saul Bellow Herzog
31 okt 2018 Han Roijakkers Boris Pasternak Vier verhalen
12 dec 2018

Ans van den Hurk

Francois Mauriac Therese Desqueyroux
30 jan 2019 Frans Remmen Nadine Gordimer Het huiswapen
20 mrt 2019 Hans van Stiphout Ernest Hemingway En de zon gaat op
1 mei 2019 Willie Roncken nader te bepalen  
12 juni 2019 Jean Frijns Kazuo Ishigura De rest van de dag
24 juli 2019 Kees Hacken Gabriel Marquez De generaal in zijn labyrinth

WERKWIJZE

In aansluiting op de inleiding is het de bedoeling dat er een discussie ontstaat over verschillende (maatschappelijke en culturele) aspecten van het gekozen werk. Als U een enthousiaste lezer bent, hoeft U niet bijzonder geschoold te zijn op literair vlak. Het is juist interessant hoe AG-leden van verschillende opleiding en achtergrond omgaan met de aangeboden leesstof.

Als uw belangstelling gewekt is, kunt U een mail sturen aan de commissie via leesgroep@ag-eindhoven.nl.
U bent van harte welkom!

COMMISSIE

Jean Frijns
Vivian de Poorter-Zaat

E-mailadres: leesgroep@ag-eindhoven.nl