AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Nobel leesgroep 2019-2020

NOBELPRIJSWINNAARS LEZEN
voor bijzondere leeservaringen


De leesgroep Nobelprijswinnaars gaat een vierde seizoen in. In drie jaar hebben we uiteenlopende schrijvers en dichters gelezen. Zij, de Nobellaureaten, vormen om zo te zeggen bijna een apart domein in de wereldliteratuur.
Dat komt door hun herkomst uit verschillende landen, vaak ook uit minder vertrouwde maatschappelijke omstandigheden en problematieken. Maar het komt ook door de beoordelingscriteria die het Comité bij de toekenning van de prijs hanteert.
In de woorden van Alfred Nobel luidde dat criterium: ‘het meest opmerkelijke werk met een idealistische trend’. In de loop der jaren is dat criterium gecompliceerder uitgegroeid tot politieke, humanistische, ethische en zelfs historische verdienste.
Deze criteria, begrepen of onbegrepen, scherpen vaak de gesprekken over een boek in onze leesgroep.
Natuurlijk spreken we ook over literaire waarde, over betekenis, over schoonheid. Wat dat betreft heeft de persoonlijke ervaring van het boek altijd het laatste woord. Wat vinden we ervan, wat treft ons, wat inspireert of ontroert ons, wat nemen we ervan mee?

Die persoonlijke benadering en ervaring wegen zwaar in onze groep. We houden de groep dan ook beperkt tot, nu, negen leden. Zo kan iedereen éénmaal per seizoen (jaar) zijn of haar gekozen boek inleiden en kunnen alle deelnemers bij de besprekingen ruimschoots hun woord doen.
De beperking van het aantal leden heeft nadelen, dat beseffen we. Zeker omdat meerdere mensen zich dit jaar als lid wilden aanmelden.
In het afgelopen jaar hebben we geprobeerd om een nieuwe groep op te zetten. Helaas is dat niet gelukt. Maar mochten er mensen zijn die een nieuwe poging willen wagen dan kunnen wij daarbij alle hulp bieden. Eventueel zijn er leden uit de huidige groep bereid om naar een nieuwe groep over te stappen. 

In het afgelopen seizoen las de groep: Saul Bellow, Boris Pasternak, Francois Mauriac, Nadine Gordimer, Ernest Hemingway, Doris Lessing, Kazuho Ishigura, Gabriel Garcia Márquez.
In dit seizoen werd, heel jammerlijk, geen Nobelprijs voor Literatuur toegekend vanwege conflicten in het Comité. Wel is er door een particulier initiatief een alternatieve Nobelprijs toegekend aan Maryse Condé. De prijs voor 2018 zal in dit lopende jaar worden toegekend. 

Ons nieuwe seizoen 2019-2020 is ingezet met Wole Soyinka, ‘De Vertolkers’. De data en inleiders voor de verdere bijeenkomsten zijn vastgesteld. Het volledige programma volgt zodra alle gekozen auteurs en boeken bekend zijn.
De inleiders van de werken zetten na elke bijeenkomst een kort verslag op de website voor wie toch een beetje wil meelezen.

De nieuwe coördinator van de Nobelleesgroep is Han Roijakkers. Als u iets wilt weten over de groep of hulp vraagt bij de oprichting van een nieuwe groep, kunt u bij haar terecht via de commissie: (leesgroep@ag-eindhoven.nl).

Het leven van Arsenjev

Woensdag 16 oktober 2019
Het leven van Arsenjev
Inleider: Han Roijakkers

Les Thibaults, deel 1

Woensdag 27 november 2019
Les Thibaults, deel 1
Inleider: Ans van den Hurk

PROGRAMMA SEIZOEN 2019 - 2020

Datum Inleider Auteur Boektitel
16 okt 2019 Han Roijakkers I.A. Boenin Het leven van Arsenjev
27 nov 2019 Ans van den Hurk R. Martin du Gard Les Thibaults, deel 1
15 jan 2020 Frans Remmen    
26 feb 2020 Willie Roncken    
01 apr 2020 Jacques Gerritse    
20 mei 2020 Jean Frijns    
01 jul 2020 Hans van Stiphout    
26 aug 2020 Ed van Sprundel    

WERKWIJZE

In aansluiting op de inleiding is het de bedoeling dat er een discussie ontstaat over verschillende (maatschappelijke en culturele) aspecten van het gekozen werk. Als U een enthousiaste lezer bent, hoeft U niet bijzonder geschoold te zijn op literair vlak. Het is juist interessant hoe AG-leden van verschillende opleiding en achtergrond omgaan met de aangeboden leesstof.

Als uw belangstelling gewekt is, kunt U een mail sturen aan de commissie via leesgroep@ag-eindhoven.nl.
U bent van harte welkom!

COMMISSIE

Contact: Han Roijakkers

Han Roijakkers

E-mailadres: leesgroep@ag-eindhoven.nl