AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Agora lezing: EEN HARTKLEP VOOR HET LEVEN

PROF. DR. CARLIJN BOUTEN
Meerlezaal AG
10 november 2016 - 20.00 uur

Toegangsprijs: AG-leden, leden VVAO en studenten: € 5,00; niet-leden € 12,00.
Leden VVAO en studenten vinken "recht op korting" aan in het aanmeldscherm.

Over de lezing:
Onderzoek op het gebied van biomaterialen, (stam)cellen en weefseltechnologie biedt zicht op een nieuwe geneeskunde: de regeneratieve geneeskunde. Deze vorm van geneeskunde richt zich op de regeneratie van beschadigde of zieke weefsels en organen in het menselijk lichaam door het lichaam te verleiden tot zelfherstel. Het uiteindelijke doel is te komen tot levende vervanging of aanpassing van lichaamsdelen die een leven lang meegaan en geen verdere behandeling vereisen. Carlijn Bouten zal in haar lezing aandacht schenken aan deze ontwikkelingen en met name vertellen over het 1Valve project. In dit project werken Nederlandse onderzoekers, artsen en bedrijven samen aan de ontwikkeling van een synthetische hartklep van bio-afbreekbaar materiaal die na implantatie in het hart langzaam transformeert tot een levende hartklep. Het materiaal trekt daartoe cellen aan uit omringende weefsels, zoals het bloed. Tegelijkertijd breekt het synthetische materiaal af, zodat een nieuwe, levende hartklep overblijft. De verwachting is dat deze nieuwe klep geschikt zal zijn voor alle leeftijdscategorieën en zich aanpast aan het groeiende lichaam. Naast de wetenschappelijke aspecten zullen ook de regelgeving, ethische aspecten en commerciële aspecten van deze nieuwe ontwikkeling aan de orde komen.


Over de spreker:

Carlijn Bouten is professor op het gebied van Cell-Matrix Interactions binnen de faculteit Biomedische Technologie van de Eindhoven University of Technology. Ze kreeg haar opleiding in biomechanica en in fysiologie aan de VU-Amsterdam en promoveerde aan de TU/e. Ze deed haar postdoctoral research aan de Université Laval (Quebec), University of London en aan de TU/e.

In 2002 werd ze hoogleraar aan de TU/e met een specialisatie in cel-matrix interacties in cardiovasculaire weefsels. Tevens leidt ze een grote researchgroep op het terrein van Biomechanica en Weefseltechnologie. Voor haar werk ontving ze diverse onderscheidingen van NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) waaronder een Vici beurs, een uitzonderlijke waardering voor een toponderzoeker. In 2005-2010 was zij lid van 'The Young Academy' van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen).