AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kom kennismaken met...

MAARTEN VAN DEN ELZEN
Bio- en Bibliografie
Zaterdag 27 januari 2018
Meerlezaal, 17.00-19.00 uurToegang voor AG-leden:  gratis.
Toegang voor niet-leden: € 10

 

Bio- en Bibliografie van Maarten van den Elzen (Uden, 1954).

Maarten van den Elzen won in november 1992 de tweede Kunstprijs van Het A.G. die dat jaar viel in de categorie Literatuur; Beeldend kunstenaar Elly Strik ging hem voor in 1990.

Zijn derde dichtbundel ‘De Geheimen van een Rivier’ met eigen kleurenfotografie verscheen in november 1991 en kreeg een tweede druk van opnieuw 1000 exemplaren mede door het winnen van de Kunstprijs van het Academisch Genootschap.

In oktober 1994 richtte Maarten van den Elzen samen met beeldend kunstenaar Genoveef Lukassen Uitgeverij Hoenderbossche Verzen op waar inmiddels 43 dichtbundels het licht zagen waarvan er 23 werden aangekocht door Museum Meermanno in Den Haag voor hun Collectie.

Elf zijn er van de hand van Maarten die evenals de meeste andere dichtbundels zijn voorzien van zeefdrukken, fotografie, lino’s, cd’s, tekeningen en omslagen van fluweel, berkenhout en kunststof.

De laatste dichtbundel van Maarten is getiteld ‘Een Wak in de Werkelijkheid, uit 2014, die werd gedrukt in zeefdruk door Genoveef Lukassen met een intrigerend voorwoord van filosoof en publicist Dr. Charles Vergeer.

Maarten werd driemaal geïnterviewd door Wim Brands zaliger en Erik Jan Harmens. Ook werkte hij mee aan de lange tv-documentaire ‘Land en Volk’ van de VPRO met m.m.v. o.a. Willem van Toorn, Adriaan Morriën en John Körmeling en de documentaire van Ben van Lieshout, ‘Lapje Grond’ over de volkstuin in Nederland met o.a. Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland, H. Bernlef. Hij trad o.a. 3 keer op tijdens Lowlands, 4 keer de Parade en 5 keer tijdens de Nacht van het Gedicht. De laatste jaren leggen Maarten en Genoveef zich ook toe op Poëzie in de Openbare Ruimte. Inmiddels werden er 90 gedichten geplaatst en vier Poëzieroutes gedrukt.

Henk de Graaf