AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kom kennismaken met...


EVA MEIJER
Zaterdag 21 april 2018
Meerlezaal, 17.00-19.00 uur

 


Toegang voor AG-leden:  gratis.
Toegang voor niet-leden: € 10

 

Eva Meijer (Hoorn, 1980) is beeldend kunstenaar, filosoof, schrijver en singer-songwriter. Ze publiceerde eerder korte verhalen en poëzie in literaire tijdschriften als De Revisor en Tirade. Haar debuutroman ‘Het schuwste dier’ (2011) werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs, de Gouden Boekenuil en de Vrouw&Proza Debuutprijs. In 2013 verscheen haar veelgeprezen roman ‘Dagpauwoog’.

Ze promoveerde vorig jaar cum laude aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar de politieke stem van dieren. Begin 2016 verscheen ‘Dierentalen’, waarin ze talen van niet-menselijke dieren bespreekt, en de vraag wat taal eigenlijk is. Haar meest recente roman is ‘Het vogelhuis’ (2016), over het leven van vogelliefhebber en -onderzoeker Len Howard (1894-1973).

Haar laatste boek, ‘De soldaat was een dolfijn’, gaat over politieke dieren. Aristoteles schreef dat de mens het enige politieke dier is, omdat alleen de mens onderscheid kan maken tussen goed en kwaad. Tegenwoordig vallen andere dieren nog steeds buiten de politieke gemeenschap, terwijl menselijke beslissingen hun levens in grote mate bepalen. Als je dit allemaal leest, is het duidelijk dat Eva Meijer in haar eentje een heel seizoen Kom kennismaken met ... zou kunnen vullen.

Henk de Graaf