AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Huisconcert met kamermuziek

                             
 

 

 
 

NAAR PROGRAMMA-OVERZICHT

 


Een huisconcert met kamermuziek 
met het FresniaTrio

NADJA TEN KATE (viool)
ESTHER TEN KATE (cello)
FRANS VAN TUIJL (piano)


Dinsdag 30 mei 2023
Meerlezaal - 20.00 uur

 

 

 

 

Toegang voor AG-leden: € 15,00 
Belangstellenden: € 20,00

 

 

 

 


 

1. Pianotrio in g-klein voor Piano, Viool en Cello Op.17 van Clara Schumann
- Allegro moderato
- Scherzo: Tempo di Menuetto,Trio
- Andante
- Allegretto

2. Pianotrio in d-klein voor Piano, Viool en Cello Op. 32 van Anton Arensky
- Allegro moderato
- Scherzo
- Elegia Adagio
- Finale Allegro non troppo

 Het Fresnia Trio:

 

Nadja ten Kate (viool)
Nadia ten Kate begon op vijfjarige leeftijd met harpspelen en toen zij zes jaar was, begon ze met vioolles bij Nico Dezaire. In 2011 werd ze toegelaten aan de Jong Talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze les kreeg van Koosje van Haeringen. Op dit moment studeert ze bij Vera Beths aan het conservatorium van Amsterdam. In 2022 heeft ze haar bachelor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag afgerond met een 9,5 en ontving ze de Jaring Walta prijs voor beste uitvoering van een moderne compositie.
Nadia geniet van het spelen van kamermuziek en speelt dan ook graag in verschillende samenstellingen van ensembles. Sinds november 2021 speelt ze in het Viride Kwartet. Het Viride Kwartet is kwartet-in-residence bij de Zeister Muziekdagen en bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Ook speelt ze graag in orkesten en heeft ze deelgenomen aan verschillende projecten met het Nationaal JeugdOrkest. In 2023 mocht ze als een van de academisten meespelen met Amsterdam Sinfonietta. Nadia is als viooldocente verbonden aan het Muziekonderwijs Aalst-Waalre.

 

Esther ten Kate (cello)

Esther ten Kate kreeg haar eerste cellolessen op vijfjarige leeftijd. Ze voltooide haar bachelor bij prof. Floris Mijnders en prof. Mick Stirling en daarna haar Master of Music bij prof. Pieter Wispelwey aan het Conservatorium van Amsterdam. Vervolgens studeerde ze aan de Zürcher Hochschule der Künste bij prof. Roel Dieltiens. Momenteel vervolgt ze haar studie voor de master Orkestspel bij prof. Pieter Wispelwey aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. Tijdens haar studie in Amsterdam studeerde Esther barokcello bij prof. Viola de Hoog en kreeg ze regelmatig les van prof. Dmitri Ferschtman. Verdere artistieke impulsen kreeg ze van musici als prof. Peter Bruns en prof. Troels Svane.

Van 2018 tot 2020 was Esther academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en in het seizoen 2021/22 was ze praktikantin bij Bochumer Symphoniker. Verdere professionele orkestervaring deed ze op bij onder andere Spira Mirabilis, Residentie Orkest en Philharmonie Zuidnederland. Als enthousiast kamermusicus speelde ze al met musici als Giovanni Sollima, Matt Haimovitz, Garth Knox, Kai Frömbgen en Ralph van Daal. Sinds het seizoen 2022/23 is ze stipendiaat van de Landesstiftung Villa Musica Rheinland-Pfalz.

 


Frans van Tuijl (piano)
studeerde 5 jaar bij Jan Wijn en aan de Schumann Academie en heeft zich ontwikkeld tot een veelgevraagd liedbegeleider. Naast liedbegeleiding, speelt Frans ook kamermuziek o.a. in drie pianotrio’s. Hij is vaste pianist van drie grote koren.

 

 

Dit concert kwam tot stand in samenwerking met Stichting Concert Frans van Tuijl

Het doel van de stichting is om klassieke muziek op kleine schaal dichter bij de mensen te brengen en professionele zangers en instrumentalisten (en getalenteerde jongeren), meer kansen op optredens te bieden.