AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

De troost van de filosofie

Cursus – code MR 
De troost van de filosofie
dr. Miriam van Reijen
 

KOSTEN van deelname:
AG-leden/aspirant-leden: €115,00
Niet-leden: € 210,00
Studenten in bezit van collegekaart: €115,00

Maandagochtenden (10.30 uur) 
In 2018 op 10/9, 15/10, 12/11, 10/12
In 2019 op 14/1, 11/2, 11/3, 8/4 en 13/5 (reserve 3/6)

Kan Socrates ons helpen bij impopulariteit? En zou Epicurus ons bij geldgebrek en Seneca ons bij frustraties terzijde kunnen staan? Het boek De troost van de filosofie van de populaire filosoof Alain de Botton laat zien dat de grote filosofen beslist niet alleen theoretisch toepasbaar zijn.

De titel van dit boek is ontleend aan de laatste Romeinse filosoof, die tegelijk de eerste christelijke filosoof wordt genoemd, Boëthius (477–524). Deze schreef zijn boek De vertroosting van de filosofie in de gevangenis, in afwachting van de voltrekking van de doodstraf, en hij riep de filosofie te hulp om zijn gemoedsrust te kunnen bewaren.
In acht bijeenkomsten volgen we, na de bespreking van Boëthius zelf, het boek van de Botton, waarin hij aan de hand van de historische achtergrond en de visie van zes filosofen laat zien waarom en hoe ze iets voor ons kunnen betekenen. Daarbij bekijken we ook videomateriaal, waarin hijzelf de betreffende filosoof inleidt, en naar de actualiteit haalt.
Het zal blijken dat gebrek aan zelfvertrouwen kan verdwijnen met Socrates en lijden aan geldgebrek met Epicurus. Seneca wordt ingezet tegen frustratie en Montaigne levert een remedie tegen onmacht. Een gebroken hart kan geheeld worden met de filosofie van Schopenhauer en moeilijkheden in het dagelijks leven zijn vervelend maar ook een noodzaak, omdat de mens er sterker uit kan komen, aldus sprak Nietzsche.
Welk filosofisch 'medicijn' kunnen we nemen, in welke situatie? In de laatste bijeenkomst maken we onze eigen balans op: wat werkt(e) in de praktijk, wat niet?

Literatuur: Alain de Botton, De troost van de filosofie, Uitgeverij Boom (2016).

Miriam van Reijen(1946) studeerde sociale filosofie en cultuur- en godsdienstsociologie in Nijmegen (1983). Na haar terugkeer in 1998 van een lang verblijf in Latijns Amerika, was zij als docent filosofie tot haar pensioen, eind 2011, verbonden aan de Avans en Fontys Hogescholen. Zij promoveerde in 2010 in Tilburg op een proefschrift over Spinoza, passie en politiek. Vanaf 2011 heeft zij een eigen opleiding Filosofie in de praktijk aan de ISVW, en geeft zij lezingen, cursussen en workshops.
Miriam van Reijen heeft verscheidene publicaties, vooral over Spinoza, op haar naam staan.