AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Verslag Agora lezing: Dementie: hoever is de wetenschap

Marcel Olde Rikkert


prof. dr. Marcel Olde Rikkert

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

prof. dr.  M. OLDE RIKKERT 
9 maart 2017 - 20.00 uur

Dementie:
hoever is de wetenschap,
is er behandeling mogelijk?

Verslag van de lezing:
Nee, er bestaat geen pil tegen dementie!
Dit werd duidelijk tijdens de AGora-lezing door prof.dr. Marcel Olde Rikkert, hoofd Radboudumc Alzheimer Centrum.
Aan bod kwamen: oorzaken van veroudering, relatie tussen veroudering en dementie, preventie, behandeling en zorgstructuren. We weten heel veel niet. Maar wij weten wel dat het ontstaan van Alzheimer afhankelijk is van leefstijl en van leefstijl: wel of geen tabak, alcohol en XTS gebruiken, soort voeding, bewegen en stress. Verder kunnen bepaalde kenmerken van onze genetische structuur bepalend zijn voor het wel of niet krijgen van dementie.

Een mediterraan dieet, vijf- tot zevenmaal bewegen per dag en vasculaire risico's vermijden helpen preventief. Het is duidelijk geworden dat er veel onderzoek gedaan wordt naar de oorzaak van deze ziekte, maar dat het nog lang gaat duren voor Alzheimer een ziekte is die we op tijd kunnen diagnosticeren, behandelen en genezen.
Waar wij wel vooruitgang boeken is de zorginnovatie voor de ziekte van Alzheimer: er komen steeds meer goedwerkende dementienetwerken die positieve effecten hebben op de kwaliteit van leven van dementerenden en hun omgeving. En de samenleving wordt dementie-vriendelijker.

De lezing van prof.dr. Olde Rikkert werd zeer positief ontvangen in een overvolle zaal.

Annemiek Boekema, VVAO-lid AGora