AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

De evolutie van taal

POUWEL SLURINK

 Woensdagavonden om 20.00 uur.
In 2019 op 25/9, 23/10, 27/11, 18/12
In 2020 op 22/1, 26/2, 25/3, 22/4, 27/5 (reserve 24/6)


Oedipus loste het raadsel van de Sfinx op, "Wat loopt 's ochtends op vier voeten, 's middags op twee en 's avonds op drie?" De Sfinx stortte zich van de rots, maar liet een wereld achter die niet minder raadselachtig is. We weten nog steeds niet waarom er iets is en niet niets, waarom er leven en bewustzijn is - laat staan dat we weten wat het klimatologisch en ecologisch recept is voor een intelligent en sprekend wezen. De vooruitgang in het leggen van die laatste puzzel was de laatste decennia wel enorm. Er zijn veel missing links gevonden. Het blijkt dat mensapen, aapmensen en mensachtigen een wijd verspreide en zich overal vertakkende groep soorten vormden. Klimaat en plaattektoniek zorgden voor een mix van veranderende ecosystemen die onze voorouders dwongen zich voortdurend aan te passen. Maar verklaart dat waarom er zoveel moeders moesten sterven om baby's met idioot grote breinen te krijgen, waarom taal en moraal ontstonden, en waarom mensen ondanks hun nieuwsgierigheid en hun 87 miljard hersencellen toch verbijsterend dom zijn? Waarom zijn wij niet alleen sprekend apen, maar ook sprekende apen? In zijn vlot leesbare Adam's Tongue presenteert de eigengereide en stokoude linguïst Derek Bickerton geduldig alle stukjes van de puzzel. Zijn grote kennis van zowel taal als de menselijke evolutie stellen hem in staat ze nauwkeurig in elkaar passen. Het boek staat garant voor een interessante tijdreis en in ieder geval een jaar lang interessante discussies. Met het recenter Our human story plaatsen we het model van Bickerton in de context van de huidige kennis van onze verloren gegane familieleden.

Literatuur:
Derek Bickerton, Adam's Tongue. How humans made language, how language made humans. New York: Hill and Wang (2010). Paperback, prijs € 15,99
Louise Humphrey & Chris Stringer, Our human story. London Natural History Museum (2018). Paperback, prijs € 17,99.

Pouwel Slurink is een ethicus en wetenschapsfilosoof die vooral geïnteresseerd is in naturalistische filosofie, waarin wetenschap en filosofie elkaar wederzijds bevruchten. Hij verzorgt colleges voor HOVO's, universiteiten en andere instellingen. Bijna jaarlijks begeleidt hij ook een filosofiegroep voor het AG. In 2014 publiceerde hij 'Aap zoekt zin, Waarom wij bewustzijn, vrije wil, cultuur en religie hebben'.