AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Michel Foucault: De moed tot waarheid.

Charles Vergeer
Studiegroep
Code: CV

KOSTEN:
Voor AG-leden: €70,00
Voor niet-leden: € 150,00
Voor leden van een bevriende vereniging: €110,00
(PVGE, VVAO, KLASSIEK VERBOND/EX ORIENTE LUX, VOLKSUNIVERSITEIT)

De filosofiegroep start door een onvoorziene omstandigheid op 2 oktober (i.p.v. 4 september).  Het is niet onmogelijk dat u zich alsnog kunt inschrijven tot uiterlijk 1 november 2017.
Neem daarom contact op de met de
filosofiecommissie.


Maandagavonden om 20.00 uur.
In 2017 op 2/10, 6/11, 4/12
In 2018 op 15/1, 5/2, 5/3, 16/4, 7/5 en 4/6


‘Nu luister, ik had u dingen willen zeggen over het algemene kader van deze analyses. Maar nu is het te laat.’ Dat zei Michel Foucault in het voorjaar van 1984 ter afsluiting van zijn colleges aan het Collège de France te Parijs. Hij wist dat hij spoedig zou sterven. Maar zijn stem is nog steeds beslissend in het debat van de moderne filosofie en ver daarbuiten.
Reinbert de Leeuw, die de Mattheuspassie zo hartstochtelijk anders liet klinken hanteerde een nieuwe retorica. Zelf – in alle bescheidenheid – poog ik iets vergelijkbaars te doen met mijn fascinatie voor de teksten van Paulus. Zonder Foucault en zijn boeken, Les Mots et les Choses en deze colleges, was dat ondenkbaar geweest. Foucault heeft voor ons de ruimte tussen teksten en macht geopend en laten zien hoe wij onszelf, ons zelf en anderen besturen. Hij liet ons zien wat Reinbert de Leeuw ons liet horen: ‘Alles precies andersom.’
Het om het vinden en het spreken van de waarheid en de wijzen waarop de technicus, de medicus en de politicus met de waarheid omgaan. De colleges zijn ongewoon levendig en veel beter te volgen dan de meeste boeken van Foucault. Ze werden op de band opgenomen, uitgetypt en nauwelijks bewerkt. De vertaling in het Nederlands is uitnemend. In onze tijd waarin sprake is van het verdraaien van de feiten en de waarheid, alternatieve feiten, nep nieuws en de dwang om mee te gaan met de overluide stem van de media, is dit betoog over de vrijmoedigheid en de moed die nodig is om de waarheid te spreken, zeer actueel.
Sommige teksten zijn adembenemend, zoals over het Griekse geheim van de politiek dat schuilt (anders dan in de Romeinse mores en de westerse moraliteit en juridische regels) in de ethiek; het cynische gebaar en het licht van de dood.

Boek:
Michel Foucault: De moed tot waarheid. Colleges aan het Collège de France (1983-1984). Uitgeverij Boom, 2011 (2e druk).


Charles Vergeer
(1947) is docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het tijdschrift Filosofie. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus.