AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

De geest uit de fles. Hoe de moderne mens werd wie hij is.

dr. Charles Vergeer
Studiegroep - Code: CV
Ger Groot: De geest uit de fles. Hoe de moderne mens werd wie hij is.
 

KOSTEN van deelname:
AG-leden/aspirant-leden: €70,00
Niet-leden: € 165,00
Studenten in bezit van collegekaart: €70,00

Maandagavonden om 20.00 uur.
In 2018 op 3/9, 1/10, 5/11, 3/12
In 2019 op 7/1, 4/2, 11/3, 1/4 en 6/5 (reserve 3/6)


'De mens is een veranderlijk wezen en de moderne mens, die wij sinds een eeuw of vier zijn, werd min of meer uitgedacht'. Dit thema werkt Ger Groot uit in een bijzonder goed geschreven tekst, de neerslag van een serie colleges.
Natuurlijk werden wij niet door filosofen bedacht, maar grote filosofen hebben vaak wel de beslissende wendingen en fundamenten onder woorden weten te brengen waardoor onze identiteit gevormd werd.
Het boek is daarom zo aansprekend, omdat het aan de hand van tal van voorbeelden uit de wereld van de kunst, de muziek, de techniek en de politiek en van nog veel meer concrete aspecten, de moderniteit van ons mens-zijn ter discussie stelt. Het boek zal zowel veel verduidelijken, als ter discussie stellen, het is een tekst met zowel veel antwoorden als vragen.
De moderne mens ontstond ooit en zal ook weer verdwijnen om opgevolgd te worden door mensen die op een aantal manieren wezenlijk van ons verschillen. Wij zijn niet gewoon en vanzelfsprekend.
Het boek is helder en duidelijk geschreven en de vragen die erin aan bod komen zijn van grote en actuele betekenis.

Boek: Ger Groot: De geest uit de fles - Hoe de moderne mens werd wie hij is. Uitgeverij Lemniscaat (2017).

Charles Vergeer (1947) is docent filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven en publicist. Daarnaast recenseert hij zeer regelmatig boeken voor het tijdschrift Filosofie. Hij promoveerde bij prof. Cornelis Verhoeven op een dissertatie over Heraclitus.