AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-Puzzeltocht 2019 Verslag

Trappen of Stappen én Happen 


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Bas Bierkens


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Ine van de Rijke


Foto: © Willie Roncken

 

 

Vrijdag 23 aug 2019

AG-zomeractiviteit, de fiets- en wandeltocht op 23 augustus
Wat een geweldig idee van Willie Roncken en Paul Boshouwers om tijdens de zomersluiting van het AG een buitendag te organiseren. Er werd door hen een fietsrally opgezet, met daarnaast voor wandelaars een lichte route.

De aanmeldingen voor 23 juli stroomden al snel binnen, maar (eigenlijk ongekend in ons land) die dag moest worden afgeblazen vanwege de hittegolf. Een maand uitstel leverde ook een echt zomerse dag op: vrijdag 23 augustus treffen elkaar opgewekt ongeveer 40 sportief uitgedoste AG-ers bij ‘Het Keelven’. Dit blijkt een ongekend groot ruitersportcentrum met brasserie in Someren, een schitterende locatie voor vandaag. Fietsen worden af- en uitgeladen, en benieuwd naar de plannen worden we bij koffie en taart op de hoogte gebracht. Het wordt al snel heel duidelijk hoeveel moeite het Willie en Paul heeft gekost om alles opnieuw in kannen en kruiken te krijgen. Voor de deelnemers pakte dit heerlijk uit: van enige voorbereiding was geen sprake geweest; wij zijn gewoon een dagje uit!

Leuk idee was al meteen de groepsvorming: via uitgedeelde kwartetspelkaarten moest men zijn partners zoeken. Er kwamen zes fietsgroepen tot stand, de anderen kozen het wandelpad of gingen een schaduwrijk bosplekje zoeken, waar zij de passanten zouden verwennen met een versnapering als fruit of drinken. Met de dringende waarschuwing onderweg goed op te letten omdat er na afloop een schriftelijke quiz zou volgen werden we op pad gestuurd. Een tussenstop was gepland na het middaguur bij ‘Klein Costa Rica’, een tropische vlindertuin in Someren. Hier beleefden we een grote verrassing: dat er zoiets moois, volledig onontdekt, bij ons de regio bestaat! Het betreft twee grote, heel hoge kassen waar in tropische temperatuur naast talrijke planten en bomen speciale dieren hun biotoop hebben gevonden. In de ene fladderen exotische vlinders rond (zoals de blauwe morpho) en tussen de planten scharrelen, klimmen of loeren wonderlijke baardagamen, een middelgroot soort hagedis. Ook ontdekten we daar nachtvlinders en enkele lori’s, prachtig gekleurde tropische vogels. Daarom ook wilden we de tweede hal beslist niet missen en daar werd het enthousiasme nog versterkt: een enorme vijver bevatte onder meer heel grote tropische vissen, zoetwaterhaaien en schildpadden. Een stagiaire die juist kwam voeren wist heel boeiend te vertellen over de symbiose en voortplanting. En door omhoog te klimmen konden we ons daar op een schommelende touwbrug in het oerwoud wanen.

Nu moesten we echt verder, ons wachtte een heerlijke lunch op het terras van ‘Keelven’!

Toen brak het uur U aan: we kregen een vragenlijst met fraaie illustraties en wel 30 vragen! Uiteraard moest de iPhone uitgeschakeld blijven. Mijn groepje werd overdonderd door de moeilijkheidsgraad. Alwat we ons op de fiets hadden ingeprent of gefotografeerd bleek nutteloos.

We hadden juist in al ons enthousiasme iets meer moeten onthouden van ‘Klein Costa Rica’. Maar zeg nou zelf, zou je alsnog hebben geweten hoeveel eieren de baardagaam per legsel produceerde in 2018? Gelukkig was er ook de vraag wanneer het Woodstockfestival plaatsvond of hoeveel paar ribben de mens heeft. De antwoorden en de uitslag leverden haast kinderlijke spanning op - in afwachting gelukkig van de borrel met hapjes. De groep van uw verslaggeefster kreeg, het zij toegegeven, de poedelprijs. Maar we konden terugkijken op een stralende dag. De enthousiaste dankbetuigingen aan Willie en Paul waren dan ook niet van de lucht! En terstond gingen er stemmen op om een oude traditie nieuw leven in te blazen, wellicht te beginnen bij het lustrum in 2020.

Wie dan voor de organisatie zorg moet dragen? Wel, zonder enige discussie werd dat vastgesteld. Het winnende team van deze dag zal dan de gelegenheid worden gegund zich opnieuw te bewijzen!

Jet Ruigendijk