AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofie lezing

Andreas Kinneging 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

ANDREAS KINNEGING
De Onzichtbare Maat

Donderdag 19 november 2020
Meerlezaal - 20.00 uur
 

Aanmelden tot 19 november 12.00 uur


Toegangsprijs zaal: € 10
AG-leden : € 4
In verband met het Corona protocol
kunt u alleen vooraf via iDeal betalen.


Zoals het AG-bestuur op 14 oktober heeft bericht is conform de Coronarichtlijnen ons gebouw in ieder geval de komende veertien dagen gesloten.
Daarom zullen de AG-lezingen voorlopig alleen online plaatsvinden.
U kunt zich wel opgeven voor de Zaal-versie van de lezing (dan bent u verzekerd van een plaats in de zaal, mocht de zaal weer open gaan) maar tot nader order zullen we uw reservering omzetten naar Online.
We hebben de tarieven voor Zaal en Online gelijkgetrokken om deze wisselingen te vereenvoudigen.

Aanmelden AG-online lezing:

Aanmelden tot 19 november 19.50 uur

Toegangsprijs AG-online: € 10
AG-leden: € 4

Over de lezing
Andreas Kinneging, hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden, publiceerde in 2005 Geografie van Goed en Kwaad; dit boek werd een bestseller en beleefde zes drukken in twee jaar tijd. Nu, meer dan tien jaar later, is er een vervolg De Onzichtbare Maat. In dit boek laat hij zien hoe bij gebrek aan maat het individu en de samenleving in een morele crisis terecht komen. Zijn nieuwe boek is 638 pagina’s dik maar is volstrekt to the point.

Kinneging is wars van de Verlichting en de Romantiek (met hun nadruk op Rede en Individu); deze geven zich onvoldoende rekenschap van het menselijk tekort. "Het vigerende morele relativisme is een product van de jaren zestig van de vorige eeuw. De wortels van het relativisme zijn veel ouder maar toen werd het voor het eerst in de wereldgeschiedenis de morele filosofie van de massa. Dit relativisme maakt ons weerloos tegen het kwaad." 

"Het is een misverstand dat ethiek primair over dilemma’s gaat. Mijn stelling is dat in negentig procent van de situaties waarin een ethische keuze moet worden gemaakt er geen sprake is van een dilemma of van een noodzaak je geweten diepgaand te bevragen. Kortom, ik geloof dat je je beter kunt richten op deugden als verstandigheid, moed, zelfbeheersing, rechtschapenheid enzovoorts."

Kinneging is een filosoof die de controverse niet schuwt; zijn stijl is helder en scherp. Wij prijzen ons gelukkig dat hij ondanks de coronacrisis bereid is naar Eindhoven af te reizen om ons deelgenoot te maken van zijn denken.

 

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlog code kort na de sluiting van aanmelden.