AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-NKV lezing door Dr. Angelique Notermans

Augustus

 

 

 Mussolini

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Augustus en Mussolini
Dr. Angelique Notermans

Donderdag 13 jan 2022
Aanvang  20.00 uur

Over de lezing
Twee mannen, één gedachte: de alleenheerschappij over een wereldrijk. In het eerste deel van de lezing bekijken we van welke vormen van propaganda Augustus zich bediende om zijn macht te legitimeren. Twee monumenten die in dit verband uitgebreide aandacht vereisen zijn de Augustus van Prima Porta en de Ara Pacis. Ook wordt kort ingegaan op andere vormen van propaganda die Augustus toepaste. In het tweede deel van de lezing staat die andere grote leider van Italië centraal, Mussolini. Zijn grote voorbeeld was Augustus en in zijn propaganda grijpt hij veelvuldig terug op de Klassieke Oudheid. Aan de hand van een ‘bezoek’ aan het Foro Italico en de wijk EUR proberen we inzicht te krijgen in de propaganda van Mussolini en zijn gebruik van elementen uit de Klassieke Oudheid.

Over de spreker
Dr. Angelique Notermans is docente Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Ze is gepromoveerd op een proefschrift getiteld ‘Sprekende mozaïeken’.


Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan vindt u de Zoom inlogcode in het e-ticket in de bevestigings-mail.Deel deze pagina op uw sociale media