AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofie lezing

Annelien de Dijn

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

ANNELIEN DE DIJN
Wat is vrijheid?

Donderdag 8 juli 2021

Aanvang: 20.00 uur
Meerlezaal en AG-online
 

Aanmelden AG-online:


Toegangsprijs Meerlezaal en AG-online: 
AG-leden en niet-leden: € 5,00

Betaling vooraf via iDeal.

Over de lezing
Vaak beschouwen we vrijheid als iets wat beschermd dient te worden, bijvoorbeeld door grenzen te stellen aan onze overheden. Maar wie bedacht deze definitie en hoe is ze ontstaan? Annelien de Dijn neemt ons mee door 2500 jaar denken over vrijheid. We bezoeken de oude Grieken en horen hoe zij denken over de inrichting van een democratische staat. We ontmoeten Cicero, Machiavelli, en talloze andere denkers. In deze meesterlijke tocht door de geschiedenis stelt De Dijn dat we onze hedendaagse visie op vrijheid niet te danken hebben aan de Reformatie of de Verlichting, maar aan de contrarevolutionairen van de negentiende eeuw. 

Over de spreker
Annelien de Dijn is een bekroonde auteur en historicus. Haar onderzoek richt zich op de geschiedenis van het politieke denken in Europa en de Verenigde Staten van 1700 tot heden, en ze heeft ook een interesse in de oudheid en de Renaissance. Haar meest recente boek Vrijheid: een woelige geschiedenis (Alfabet Uitgevers) traceert de verschillende betekenissen van vrijheid van Herodotus tot heden en werd door de American Association of Publishers bekroond met de 2021 PROSE Prize in Philosophy. Ze is ook de auteur van French Political Thought from Montesquieu to Tocqueville, gepubliceerd bij Cambridge University Press in 2008 en in het Chinees vertaald door Sun Yat-sen University Press in 2018. De Dijn doceert momenteel aan de Universiteit Utrecht, waar ze een leerstoel politieke en intellectuele geschiedenis heeft.

 

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop 'Aanmelden OL'  boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van aanmelden.

Deel deze pagina op uw sociale media