AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Before the Flood

DOCUMENTAIRE
Vrijdag 13 december 2019
Balkonkamer, 19.30 uur


Alleen voor AG-leden. Aanmelden niet nodig
Bijdrage € 1,- p.p., contant te voldoen


(Speelduur: 96 minuten.)

Regie: Fisher Stevens
Verteller: Leonardo DiCaprio


Dit is de derde film in de serie van vier film-avonden over het thema Klimaatverandering. Overzicht van de gehele serie:

________________________________________________________________________________
11 oktober: An Inconvenient Truth van Al Gore
15 november: The Uncertainty has settled van Marijn Poels
Dit is een klimaatsceptische film namens de actiegroep Climategate.
13 december: Before the Flood van Leonardo DiCaprio en Fisher Stevens
14 februari: Twee kortere films:
- Extreme Dagen op onze planeet van National Geographic; en
- An Inconvenient Sequel; een recente vervolgfilm van Al Gore.

________________________________________________________________________________

De Amerikaanse filmacteur Leonardo DiCaprio acteert als verteller in deze indrukwekkende film, geregisseerd door Fisher Stevens. De verwoestingen die de mens aanricht worden in beeld gebracht: smeltend ijs op Groenland, oliewinning op onafzienbare teerzanden in Canada, opzettelijk in brand gestoken oerwoud in Indonesië, de naderende inundatie van de eilanden-republiek Kiribati, het stervend koraal, de dramatische teruggang van de visstand in kustgebieden, enzovoort.

DiCaprio interviewt in deze film vooral politici en mondiale beleidsmakers, onder wie Ban Ki Moon, John Kerry, Barack Obama en Paus Franciscus. Daarnaast ontmoet hij ook captains of industry als Elon Musk, en wetenschappers als de Zweedse ecoloog en duurzaamheidsexpert Johan Rockström. De meeste indruk maakt het gesprek van DiCaprio met Sunita Narain, directeur van het Centre for Science and Environment in India. Zij laat DiCaprio weten dat ze hem ziet als vertegenwoordiger van een land dat via klimaatbederf een mondiale aanslag pleegt op de rest van de mensheid.

De film constateert dat de Parijse klimaatconferentie van 2015 een eerste stap is. De wereldgemeenschap heeft doelstellingen geformuleerd, die voorlopig slechts mondjesmaat worden vertaald in concrete maatregelen. Before the Flood is in de jaren 2014-2016 tot stand gekomen om duidelijk te maken dat er echt iets moet gebeuren.

Het is opmerkelijk dat DiCaprio op het toppunt van zijn Hollywood roem overschakelt van bewonderd speelfilm-acteur naar de bescheiden rol van verteller in een documentaire film over het klimaat. Hij won in 2015 een Oscar voor zijn hoofdrol in de speelfilm The Revenant, terwijl hij reeds vanaf 2014 bezig was met de opnamen voor Before the Flood.