AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofiegroep: Bert Rajh

BERT RAJH
Filosofie als gids voor het leven

Code: BR

Studiegroep, maximaal 12 deelnemers

Maandagavonden 20.00 uur, Balkonkamer
2022: 12 sep, 10 okt, 14 nov, 12 dec
2023: 9 jan, 13 feb, 13 mrt, 10 apr (2e Paasdag!), 8 mei, 12 jun (reserve)

Kosten voor deelname
€ 90,00 voor AG-leden en studenten met collegekaart, € 190,00 voor belangstellenden.

Filosofie als gids voor het leven 

Staat filosofie voor  “wijsgerige breinbrekers in een academische setting”?

Met zijn boek  “Bekentenissen van een filosoof”  maakt Bryan Magee duidelijk dat hij die opvatting niet deelt. Filosofie kan volgens hem daarentegen behulpzaam zijn bij de beantwoording van belangrijke levensvragen. Het is bekend dat sommige van die filosofische vragen al door kinderen worden gesteld.

Uit het boek blijkt welke overheersende rol de filosofie in het leven van de auteur heeft gespeeld . Zijn persoonlijke zoektocht naar zin en betekenis belicht hij tegen de achtergrond van de westerse ideeëngeschiedenis. Daarmee plaatst hij zich de facto in de traditie van Socrates’ fameuze uitspraak:  “het niet-onderzochte leven is niet waard om geleefd te worden”. De grote thema’s in de westerse filosofie behandelt hij overigens ook in een ander boek van zijn hand: “Het Verhaal van de Filosofie”. Een rijk geïllustreerde tekst in begrijpelijk en gevat proza.

In al zijn publicaties weet hij de filosofie toegankelijk te maken voor de intellectueel geïnteresseerde leek. Zijn passie voor de popularisering van wetenschap en filosofie is ook herkenbaar in het breed palet aan activiteiten. In uiteenlopende rollen zoals auteur, muziek- en theatercriticus, lid van het Engels parlement, gasthoogleraar en TV-persoonlijkheid gaf hij blijk van een brede belangstelling en veelzijdig talent.                         In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was hij de maker en presentator van twee succesvolle BBC-series over filosofie:  “Men of ideas”  en  “The great Philosophers”. Daarvan werden later succesvolle boeken uitgegeven.

Literatuur
Bryan Magee,  Bekentenissen van een filosoof  (1997)
Anthos. ISBN-978-90-414-0213-4

Bert Rajh (1948), gepromoveerd (Organische Chemie, TU Aken), was van 1980-1990 docent Chemische Technologie aan de HTS, Eindhoven en van 1990-2010 in uiteenlopende leidinggevende functies verbonden aan Fontys Hogescholen.

Vanaf zijn studietijd heeft Bert belangstelling voor filosofie. Hij participeerde sinds 2009 in diverse AG-groepen en begeleidde vanaf 2018 meerdere AG-studiegroepen.

 

Deel deze pagina op uw sociale media