AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Buitenlidmaatschap biedt meer door online activiteitenduale lezing ook voor buitenleden

Duale lezing ook voor buitenleden


Soms heeft Corona onverwachte positieve bijeffecten. Voor de buitenleden van het AG bijvoorbeeld. Het goedkopere lidmaatschap, bedoeld voor mensen die het AG een warm hart toedragen, maar zo ver weg wonen dat ze zelden aan activiteiten kunnen deelnemen, heeft plotseling veel meer te bieden. Want ook buitenleden kunnen deelnemen aan online debatgroepen, online bridge en online lezingen.

Het buitenlidmaatschap, dat €137,50 kost, werd in 2019 ingevoerd. Het kwam tegemoet aan de wens van een aantal trouwe leden die ergens anders heen verhuisden, maar toch graag een band met het AG wilden houden. Er is wel een belangrijke voorwaarde aan verbonden: om buitenlid te kunnen worden, moet je minimaal vijftig kilometer van Eindhoven wonen. De volle prijs vragen aan mensen die ver weg wonen, vond het AG in dat geval wel wat erg veel van het goede. Per slot van rekening heeft zo'n lidmaatschap vooral symbolische waarde, want op een enkel hoogtepunt na maken buitenleden meestal weinig gebruik van de sociëteit.

Toch bleek het buitenlidmaatschap inmiddels ook voor anderen interessant. De door corona afgedwongen digitalisering maakt veel AG-activiteiten plotseling bereikbaar, waar je ook woont. "Ik kan nu vanuit Den Haag meebridgen," vertelt Jelto Kromwijk Smits, sinds veertig jaar AG-lid en buitenlid geworden omdat hij en zijn vrouw naar de hofstad verhuisden. We praten in de woonkamer van zijn oude woning in de buurt van de AG-villa. Achter hem staat een halflege boekenkast. "Iedere keer als ik hier kom, gaan er spullen mee naar Den Haag." Jelto werd oorspronkelijk lid van het AG toen hij voor Philips naar Eindhoven verhuisde. Het was, en is, een goede plek om als nieuwkomer in de stad nieuwe mensen te leren kennen en bovendien woonde hij er om de hoek. Vooral na zijn pensioen kwam hij er regelmatig. Hij speelde er bridge, deed mee met golf, kwam naar lezingen en discussieerde mee in de EU-tafel, waarin de leden afwisselend een gesprek over een Europese aangelegenheid voorbereiden.

Hij verhuisde recent naar Den Haag om dichter bij zijn kinderen te zijn. Maar hij besloot buitenlid te worden omdat hij nog regelmatig in Eindhoven komt. Hij verwacht dat hij ter zijner tijd nog wel eens binnen zal lopen bij een echte bridgeavond of andere activiteiten.
Maar de digitale opties zijn voor hem een prettige bijkomstigheid, zeker nu in coronatijd. Hij schuift niet alleen aan bij de online-bridgetafels, maar doet ook mee aan de online-EU-tafel en volgt thuis AG-lezingen. "Een deel van die activiteiten verdwijnt straks natuurlijk als het AG gebouw weer open is", zegt hij. Maar lezingen die in de zaal worden gehouden, blijven in toekomst via Zoom op afstand beschikbaar. Kromwijk is zeker van plan daar gebruik van te maken. "Normaal zitten we enkele maanden per jaar in Frankrijk. Daar kan ik die lezingen straks ook volgen", zegt hij.

Ook buitenlid worden? U kunt zich hier aanmelden.

Door Runa Hellinga

Deel deze pagina op uw social media:
Wilt u een knop voor uw social medium toevoegen: mail uw verzoek naar web-richard@ag-eindhoven.nl