AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofiegroep: Charles Vergeer

CHARLES VERGEER
Theopoëzie
De hemel tot spreken brengen

Code: CV

 

Maandagavonden 20.00 uur, Balkonkamer
2022: 5 sep, 3 okt, 7 nov, 5 dec
2023: 2 jan, 6 feb, 6 mrt, 3 apr, 1 mei, 5 jun (reserve)

Kosten voor deelname
€ 90,00 voor AG-leden en studenten met collegekaart, € 190,00 voor belangstellenden.

Nadat Hegel eerst, dan Nietzsche en Sartre de dood van God constateerden, bleven we met de vragen zitten. Is dit overlijden een verlies te noemen of het herwinnen van de menselijke vrijheid. Maar wat moeten we met die vrijheid aan? En wat met “het lijk” van God? Is iets dat niet bestaat wel dood gegaan, of stierf een in eeuwigheid levende God?

Peter Sloterdijk is in staat op de wijze van Nietzsche vrijmoedig vragen te stellen over het lot en leven van mensen zonder een vader. En zonder zin, doel of bedoeling? Wat zeggen al die verhalen over goden ons nog. Onnozele verzinsels of diepzinnige verhalen waaraan we ons kunnen en mogen vastklampen? 

In zijn nieuwe boek Theopoëzie onderwerpt Peter Sloterdijk religieuze voorstellingen en teksten aan een poëtische analyse. Hij introduceert het concept ‘theopoëzie’ om deze lyrische teksten, op niet theïstische wijze te duiden.

Sloterdijk beschrijft religies als theopoëtische constructen die zich willen onderscheiden van mythen, culten en ficties van andere culturen. In Theopoëzie zien we Sloterdijk op zijn best: erudiet en met veel gevoel voor stijl.

 

Literatuur: Peter Sloterdijk: Theopoëzie. De hemel tot spreken brengen.
Boom uitgevers Amsterdam. ISBN 978-90-244-3336-0.

 

Charles Vergeer studeerde filosofie en promoveerde bij Cornelis Verhoeven op een studie over Heraclitus. 

Hij doceert filosofie en ethiek aan de Fontys Hogescholen te Eindhoven, geeft vele lezingen over filosofische onderwerpen en publiceerde, zowel in het tijdschrift Filosofie als in boekvorm.

Daarnaast publiceerde Vergeer opzienbarende boeken over de teksten van Paulus. Vier boeken over antieke filosofie en het ontstaan van het christendom, verschenen bij Cambridge SP.

 

Deel deze pagina op uw sociale media