Archief Excursies

Bezoek aan het Museum Insel Hombroich en Langen Foundation

Vrijdag 1 april 2016


Van de Excursiecommissie
We hebben onze eerste excursie van 2016 gepland en wel naar Langen Foundation en Museum Insel Hombroich bij Neuss in Duitsland.

De heer Albert Vissers is bereid gevonden om als gids mee te gaan. Hij kan ons veel vertellen over de kunst die we daar zullen zien. Hij was leraar Latijn, Geschiedenis en Moraal in Vlaanderen.

We vertrekken om 9.00 uur met de bus vanaf het AG. Om 10.30 uur gebruiken we Kaffee und Kuchen in Kloster Langwaden in Grevenbroich.
De bus rijdt ons dan naar het gebouw met de collecties van de Langen Foundation dat vlakbij Museum Insel Hombroich ligt. Het ligt op het terrein van een voormalige raketbasis van de NAVO die is omgevormd tot een sub-urbaan landschap met gebouwen, bunkers en instellingen ten behoeve van hedendaagse kunst en architectuur. Het gebouw van de Langen Foundation is van de Japanse architect Tadao Ando, die er om bekend staat graag met waterpartijen te werken. Het museum is van glas en beton en heeft een heel verrassende indeling. Zeer de moeite waard.

In de middag bezoeken we het aangrenzende Museum Insel Hombroich, een nieuw soort museum in de openlucht (Open Air Museum) met als motto „kunst parallel aan de natuur" („Kunst parallel zur Natur").
Het museum bestaat uit meerdere delen. Op de eerste plaats een parkachtig landschap (beeldenpark) met her en der verspreide tentoonstellingsgebouwen waarin de kunstcollectie van de stichter van het museum, Karl-Heinrich Müller (1936 -2007), te zien is.
We gebruiken een eenvoudige, biologische lunch inde cafetaria midden op het terrein van Insel Hombroich, maar moeten daarvoor wel stukken door het museumlandschap lopen. Een reservering voor groepen is hier niet mogelijk. Deze lunch is bij de entreeprijs inbegrepen. De combinatie van kunst en natuur maakt een bezoek aan het Museum Insel Hombroich tot een unieke ervaring.
Het is aan te bevelen op stevige wandelschoenen te lopen.
Wij rekenen op uw enthousiasme en zien u graag op 1 april. We verwachten rond 18.30 uur terug te zijn op het AG, waar dan eventueel gedineerd kan worden.

Kosten en aanmelden:

De kosten voor deze dag zijn € 42,50.
Opgave tot uiterlijk 25 maart, 2016.

Online-betaling via iDeal is gewenst.
Function get_event_param: verkeerde code 'EXC20160401'; evenement bestaat niet
Klik hier voor uw aanmelding en iDEAL betaling voor deze excursie (inschrijven tot , 24.00 uur).

Als het niet lukt via IDeal te betalen kunt u ook contact opnemen met Carien Treep en het bedrag rechtstreeks overmaken op rekening van de excursiecommissie: NL70 ABNA 0512 653 127 met vermelding: AG-excursie Insel Hombroich
Graag bevestigen per e-mail aan: excursies@ag-eindhoven.nl.

De Excursiecommissie,
Ine van de Rijke-Schellens
Els van der Zwet-Wolff
Carien Treep-Schamhardt

 

De opera in Düsseldorf

Dinsdag 8 december 2015

Ook dit najaar gaan we weer een bezoek brengen aan de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. Deze keer is de keus gevallen op Le Nozze di Figaro van Mozart. Het is een zogeheten komische opera waarin commentaar wordt geleverd op de sociale rangen en standen in die tijd, eind achttiende eeuw. Het verhaal gaat over graaf Almaviva die achter het kamermeisje Susanna aanzit, de aanstaande bruid van Figaro, zijn knecht. Intussen maakt Figaro avances in de richting van gravin Almaviva, althans dat denkt hij, maar even later herkent hij de vermomde Susanna aan haar stem. Vele verwikkelingen volgen. De melodieën zijn heel bekend en de manier waarop Mozart met zijn muziek de tekst volgt, is buitengewoon goed. Omdat we in december naar Düsseldorf gaan, kunnen we daar nog even de kerstmarkt bezoeken. De kraampjes zijn leuk verlicht, het is vroeg donker op 8 december, en de glühwein staat klaar.

We vertrekken om 14.30 uur bij het AG en hebben dan ruim de tijd om in de buurt van het operagebouw iets te eten. De kosten zijn € 60 voor entree en bustocht.

Bezoek aan Museum MORE in Gorssel en de Librije in Zutphen

Dinsdag 22 september 2015

van de Excursiecommissie

Na de vakantieperiode organiseren we op dinsdag 22 september weer een excursie. Deze keer is de keus gevallen op het in juni jl. geopende Museum MORE in Gorssel. Dit is het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme en het toont een selectie van ruim 200 werken van toonaangevende realisten van de afgelopen 100 jaar. Er zijn meer dan 30 werken van Carel Willink te zien, maar ook van kunstenaars als Pyke Koch, Charley Toorop, Jan Mankes, Dick Ket en vele anderen. Het museum is gevestigd in het oude raadhuis van Gorssel waar Hans van Heeswijk, bekend van de restauratie van het Mauritshuis en de Hermitage in Amsterdam, een heel bijzondere moderne aanbouw heeft gerealiseerd. Wij krijgen in kleine groepen een rondleiding in het museum.

We vertrekken om 8.45 uur bij het AG en om 10.45 uur staat de koffie met appelgebak voor ons klaar in restaurant de Roskam dat naast het museum is gelegen. Om 13.00 uur gebruiken we de lunch ook in de Roskam.

Om 14.30 uur staat de bus weer klaar om ons naar Zutphen te brengen voor een bezoek aan de Sint Walburgiskerk, een van oorsprong Romaanse kerk in het hart van Zutphen. In de kerk bezoeken we onder leiding van een gids ook de oude bibliotheek uit 1561, de zogenaamde Librije. Dit is een openbare leeszaal uit de 16e eeuw met als doel de mensen voor het ‘ware’ geloof te behouden door ze ’goede boeken’ te laten lezen. Deze Librije is een belangrijk cultureel monument in Nederland. Er bestaan maar twee andere vergelijkbare bibliotheken: een in Italië en een in Groot-Brittannië.

Na dit bezoek zal de bus ons weer naar Eindhoven brengen. De kosten voor deze excursie zijn: € 55. Hierbij zijn inbegrepen: de busreis, toegang tot en rondleiding in het Museum MORE (museumjaarkaart is niet geldig), rondleiding in de Librije, koffie met appeltaart en lunch.
Wij rekenen op uw enthousiasme en zien u graag op 22 september.

Naar de Opera L’Elisir d’Amore van Donizetti

Woensdag 11 februari 2015

van de Excursiecommissie

In het nieuwe jaar brengen we weer een bezoek aan de Opera in Düsseldorf op 11 februari 2015. Deze keer staat L’Elisir d’Amore op het programma. Gaetano Donizetti (1797-1848) schreef in 1832 deze opera in twee bedrijven waarin de liefdesdrank (het elixer) een belangrijke rol speelt.

De boerenjongen Nemorino is hopeloos verliefd op de mooie Adina, maar zij is te hoog verheven voor hem. Ze vertelt dat ze het verhaal van Tristan en Isolde leest en de rol die de liefdesdrank daarin speelt. Dan komt sergeant Belcore die haar ten huwelijk vraagt; na wat bedenktijd zegt ze tegen Nemorino, dat hij geen kans maakt bij haar. Dan verschijnt de kwakzalver Dulcamara en Nemorino vraagt hem naar het elixer. Hij koopt de drank (een fles wijn) met zijn laatste dukaat en drinkt hem op. Na veel verwikkelingen loopt het verhaal goed af voor Nemorino.

We vertrekken om 15.00 uur bij het AG en hebben in Düsseldorf ruim de tijd om iets te eten in de buurt van het operagebouw. De kosten voor deze excursie bedragen € 65 (bus+entree opera).

De betaling moet dan gedaan worden op het IBAN nummer: NL70ABNA0512653127 t.n.v. Academisch Genootschap inzake commissie excursies.

We hopen weer een groot aantal mensen te mogen ontvangen voor deze excursie naar L’Elisir d’Amore.

Excursie naar het Europees Parlement in Brussel

Donderdag 13 november 2014

van de Excursiecommissie

Zoals reeds aangekondigd is het gelukt om afspraken te maken om op donderdag 13 november een bezoek te brengen aan het Europees Parlement. We worden daar om 10.15 uur verwacht.
Dus we vertrekken 7.45 uur van het AG
.

Ons bezoek is van 10.30 uur tot 13.00 uur ingepland. We krijgen een rondleiding door het gebouw en een voorlichter van het EP vertelt daarbij. Daarna kunnen we op de publieke tribune van de grote zaal een gedeelte van de plenaire vergadering bijwonen. Aansluitend lunch in het restaurant van het EP. (voor eigen rekening).

We zijn nog in onderhandeling met D66 of er een parlementariër gevonden kan worden die met ons in gesprek wil gaan.

>

Atomium
Voordat we naar huis gaan brengen we nog een bezoek aan het Atomium. Prachtig panorama over de stad in de bovenste bol (met lift) en in de andere bollen diverse tentoonstellingen die U op eigen gelegenheid kunt bezoeken.

>

Kosten
Kosten voor deze dag € 27,50
Het bedrag graag meteen overmaken op
rek.nr.: NL70 ABNA 0512 653 127 t.n.v. Academisch Genootschap Commissie Excursies.

>

Identiteitsbewijs
Zorg dat u een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij u hebt deze dag!
Let op: een rijbewijs is in het buitenland geen geldig identiteitsbewijs.

Namens de excursiecommissie,

Ine van de Rijke-Schellens

Dagtocht naar Museum Boerhaave in Leiden

en het Mauritshuis in Den Haag

Woensdag, 1 oktober 2014

Programma
We brengen een bezoek aan Museum Boerhaave in Leiden en het Mauritshuis in Den Haag. Om 9.00 uur vertrekt de bus vanaf het AG naar Leiden. De bus kan niet vlak voor het museum stoppen. We lopen in max. 10 minuten naar de ingang van het museum waar we om 11.00 uur koffie drinken.

Museum Boerhaave
is een Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en geneeskunde. We krijgen een rondleiding in het museum die ongeveer drie kwartier duurt. Daarna kunt u op eigen gelegenheid de tentoonstelling bezoeken: ‘100 jaar uitvindingen Made by Philips Research’. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Eindhoven werd opgericht. De tentoonstelling laat belangrijke innovaties zien op het gebied van radio, röntgen, verlichting, compact disc en nog veel meer. Indrukwekkende en baanbrekende uitvindingen die de wereld veranderden en nog gaan veranderen. Ook de mensen achter de uitvindingen komen in beeld. De nieuwste technologie komt ook aan bod, zo wordt intelligent light gebruikt dat informatie doorstuurt naar langslopende bezoekers. Een andere tentoonstelling laat fotowerk werk van Ed van der Elsken zien. Bijzonder werk dat de beroemde fotograaf eind jaren ’80 in het NatLab maakte. Een prachtige aanvulling op de 100 jaar uitvindingententoonstelling.

Lunch
Dan is het tijd voor de lunch die we in het museumcafé gezamenlijk zullen gebruiken. Deze lunch is inbegrepen in het bedrag van de excursie. Rond 14.00 uur lopen we weer terug naar de bus en rijden we verder naar het pas opgeleverde, uitgebreide Mauritshuis dat sinds 1644 als icoon van Den Haag aan de Hofvijver staat.

Mauritshuis
Het Mauritshuis is één van de bekendste classicistische gebouwen van Nederland. Het vormt samen met het Paleis op de Dam één van de belangrijkste bouwwerken van Jacob van Campen. In het Mauritshuis bevinden zich meesterwerken van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw, onder andere Vermeers ‘Meisje met de parel’, ’De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp’ van Rembrandt, ‘Het Puttertje’ van Fabritius en ‘De Stier’ van Potter.

De entree voor het Mauritshuis is met de MJK gratis, voor niet kaarthouders € 14,00. U kunt ook de Galerij Prins Willem V bezoeken. Entree hiervoor is € 5,00. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Het is een verborgen juweel in het historische centrum van Den Haag en bevindt zich in de Gevangenpoort. Dit is op loopafstand van het Mauritshuis. Prins Willem V van Oranje-Nassau liet de zaal in 1774 bouwen om er zijn schilderijen tentoon te stellen. De wanden hingen er bomvol, zodat de rijkdom van zijn verzameling goed te zien was. De Galerij is nu in oude luister hersteld en ruim 150 oude meesters (waaronder Jan Steen, Rubens en Paulus Potter) hangen er weer zij aan zij. Kristallen kroonluchters, zijden wandbespanning en overdadige gordijnen maken de vorstelijke uitstraling compleet.

Beide bezoeken zijn facultatief: u kunt ook op eigen gelegenheid een paar uurtjes in Den Haag doorbrengen. Om 16.30 uur brengt de bus ons weer terug naar Eindhoven.

Tijden
De bus vertrekt om 9.00 uur van het AG. Vertrek naar Eindhoven om 16.30 uur.

Aanmelden
U kunt zich opgeven vóór 23 september via een e-mail naar excursieopgeven@ag-eindhoven.nl of eventueel telefonisch bij Carien Treep: 040-2119258

Betaling
De kosten voor deze dag zijn € 44 voor museumkaarthouders en € 49,50 voor mensen zonder deze kaart. Betaling op rekeningnummer: NL70ABNA 0512 653 127 t.n.v. Academisch Genootschap inzake Commissie Excursies.

Uw Excursiecommissie verwacht enthousiaste deelname!

Dagtocht naar Luik

Stadswandeling, Grand Curtius Museum en bezichtiging van het Gare de Guillemins

Zoals al aangekondigd in het vorige gewAG gaan we op donderdag 15 mei naar Luik. Omdat het een lange dag zal worden, vertrekken we deze keer om 8.30 uur vanaf het AG. Om 10.30 uur zijn we welkom in het Grand Curtius Museum waar we koffie met een Luikse wafel krijgen aangeboden. Daarna maken we vanaf  11.15 uur onder leiding van twee gidsen een wandeling van ongeveer twee uur door het oude centrum van Luik  met de fraaie  Cathédrale Saint Paul als eindpunt. De binnenstad van Luik is recentelijk opgeknapt en de architectuur is interessant, mede omdat alle grote stromingen in de bouwkunst er hun stempel op hebben gedrukt. Denk hierbij aan de Romaanse stijl, gotiek, renaissance, barok en classicisme. Na deze wandeling is iedereen vrij om in een van de vele restaurantjes een lunch te gebruiken, zelf nog wat rond te kijken en terug te lopen naar het Museum Grand Curtius (ongeveer 15 minuten lopen vanaf de kathedraal).

In het Grand Curtius zijn verschillende museale collecties op een plek samengebracht, het glasmuseum, het archeologisch museum, het museum voor decoratieve kunsten en het museum voor religieuze kunst. Dit museum kan iedereen naar keuze langer of korter bezoeken op eigen kosten. De toegangsprijs voor senioren is € 5. Zie ook  www.grandcurtiusliege.be

Om 16.00 uur worden we bij het Grand Curtius weer opgehaald door onze bus en rijden we naar het bijzondere stationsgebouw, het Gare de Guillemins. Dit gebouw met zijn prachtige golvende lijnen, in 2010 gerealiseerd door de Spaanse architect Santiago Calatrava, bekijken we tot 17.00 uur, waarna de bus ons weer terug zal brengen naar Eindhoven.

Omdat er dit keer vrij veel gelopen wordt is deze excursie  minder geschikt voor mensen die niet goed ter been zijn. Tot 8 mei kunt u zich opgeven bij Carien Treep excursieopgeven1@ag-eindhoven.nl of telefonisch 040-2119258.

De kosten voor deze dag zijn € 35,- te voldoen op
nummer: NL70ABNA0512653127
t.n.v. Academisch Genootschap inzake commissie excursies.

We rekenen op uw enthousiasme voor deze buitenlandse voorjaarsreis.

Namens de excursiecommissie,  Els van der Zwet

Eerdere excursies die plaatsvonden:
Düsseldorf, Opera Don Giovanni
Maastricht, Bonnefantenmuseum en Margraten, Engelse Tuin
Delft, Oude binnenstad, Prinsenhof, De Porceleyne Fles
Düsseldorf, Opera Die Entführung aus dem Serail
Dordrecht, Dordrechts Museum, Villa Augustus
Vilnius, Een lang weekend in Litouwen
Laren, Hilversum , Singer Museum, Instituut Beeld en Geluid Amsterdam, Koninklijk Paleis, Nieuwe Kerk
Düsseldorf, Opera De Barbier van Sevilla
Antwerpen, het MAS
Brussel, Magritte Museum
Alden Biesen, Kasteel, Franse tuin en concert
Den Bosch
, Kunstlocatie Würth en Oss, Museum 'Jan Cunen'
Düsseldorf, Opera Madame Butterfly
Essen, Folkwang Museum
Tongeren, Gallo-Romeins Museum
Düsseldorf, Opera L'Italiana in Algeri
Brühl, Max Ernst museum en het Schloß Augustusburg
Düsseldorf, Opera Rusalka
Nijmegen, Valkhof
Maastricht, Bonnefantenmuseum en Wijlre, kasteel Wijlre
Laren, Singermuseum
Brussel, Tentoonstelling Leonardo da Vinci
Duisburg, Opera La Traviata
Arnhem, Museum voor Moderne Kunst en Kleef, Koekkoekhuis
Middelburg, Museum en Stadhuis
Wassenaar, Caldic Beelden Collectie
Düsseldorf, Opera Le Nozze di Figaro
Bonn, Guggenheim Collectie
Aken, Dom en Couvenhuis