AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

From Kronehoefs Red Sofa to the Trees of Turia

Transgender jongen-meisje van Valencia 60x90 cm olieverf op doek

Transgender jongen-meisje van Valencia
60 x 90 cm olieverf op doek

 

Gluurder tijdens een bosfeestje met mantilla 60x90cm mixed media op doek

Gluurder tijdens een bosfeestje met mantilla
60 x 90 cm mixed media op doek

 

Mantilla's in Turia en het kleffe stel 35x50 cm mixed media op papier

Mantilla's in Turia en het kleffe stel
35 x 50 cm mixed media op papier

 

December t/m januari
Monique Rutten

Deze expositie wordt geopend op 1 december en is te zien tot en met maandag 30 januari, op werkdagen van 9.00-21.00 uur

Monique Rutten is in 1963 in Heerlen geboren. Zij deed haar kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg en studeerde daar in 1993 af op Autonome Vormgeving, tekenen en grafiek. Daarnaast heeft zij een HBO-opleiding Jeugd- en welzijnswerk (tegenwoordig SPH) en 4 jaar Kunstzinnige therapie gedaan. Het kunstenaarschap is echter het hoofdberoep en het belangrijkste.

Zij woont en werkt als kunstenares in Eindhoven en (sinds 2015) Valencia en van tijd tot tijd werkt zij als artist in residence of, zoals Monique het ook wel noemt, “in mijn naar elders verplaatste atelier”. Zo heeft zij in 2017 gewerkt in een kunstcontainer in de tuin van Vitalis in Eindhoven. “Ik werd daar druk bezocht door belangstellende ouderen. Vaak brachten zij oude foto’s mee en vertelden zij mij hun verhalen. Naar aanleiding hiervan heb ik vele werken gemaakt.” Een andere bijzondere ervaring ondervond Monique in 2019 toen zij ging werken in een verzorgingshuis in Leiden. Zes weken lang leefde en werkte zij daar op het ritme van de ouderen. Zij had een slaapkamer boven in het huis en beneden op de plek waar eerst de rolstoelen geparkeerd stonden kreeg zij ruimte om een atelier in te richten. Monique: “Ik hoop in de toekomst nog op verschillende plekken in de wereld te mogen werken. Het is steeds weer een bijzondere ervaring en het inspireert mij enorm.”

Behalve kunstenares is Monique professioneel coach, waarbij zij zich naast volwassenen die een andere invulling, richting of impuls willen geven aan hun leven, vooral richt op kinderen en jongeren die door welke oorzaak dan ook vastlopen of dreigen vast te lopen in hun sociale en/of emotionele ontwikkeling. Met gebruikmaking van haar kunst en kunstzinnigheid begeleidt en stimuleert zij veranderings- en acceptatieprocessen. Hierdoor kan de jongere of het kind de opgedane ervaring leren onder ogen te zien en verwerken, waardoor hij/zij leert meer eigenwaarde en innerlijke kracht op te bouwen en te voelen.

Het zal daarom waarschijnlijk niemand verbazen dat in het beeldende werk van Monique de mens centraal staat. Monique is daarin altijd op zoek naar de mens in al zijn facetten, zijn echtheid, zijn kwetsbaarheid, zijn liefde, zijn sterke kanten en zijn zwakheden, zijn openheid en zijn gereserveerdheid. Zij ziet de mens op het strand, het kind op het schoolplein, in het zwembad of gewoon thuis. Zij blijft een poosje staan kijken, maakt soms een foto, soms een schets. En altijd doet ondertussen de inspiratie zijn werk: in de grijze massa van de kunstenares vormt zich een beeld, een idee van wat zij ermee kan en wil doen en hoe ze dat zal doen.

In het atelier moet dit idee worden overgebracht op doek of papier. Monique werkt daarbij in meerdere dunne, transparante lagen die een tere doorschijnendheid veroorzaken, die bij het thema past. Vaak schuurt ze later weer delen van de bovenste laag of lagen weg zodat er een extra dimensie wordt toegevoegd. Het creëren van exact de juiste sfeer in het werk en met name het aanbrengen van precies de waargenomen oogopslag en emotie in het gezicht kan een tijdrovende aangelegenheid zijn.

Monique werkt veel met olieverf en houtskool op doek, maar steeds meer past zij mixed media toe zoals inkt en krijt, met name als zij op papier werkt. Van tijd tot tijd maakt zij ook linosneden. In haar kleurgebruik mogen we Monique gerust behoudend noemen. Felle kleuren zijn in haar ogen al snel te dominant. Zij laat zich graag leiden door oude foto’s en het kleurgebruik in de jaren ’50 en ’60 van de twintigste eeuw. Haar kleuren zijn vaak zacht en pastel, soms met een contrast in zwart.

Leidt dit alles tot een mooi schilderij, mooi in esthetische zin? Lang niet altijd, maar het werk raakt je wel altijd! Soms omdat je het maar raar vindt, ervan schrikt, of omdat er iets tegenstrijdigs in zit, iets dat schuurt of confronteert. Maar je kunt je er ook in herkennen en erdoor ontroerd worden. Monique zegt hierover: “Ik weet dat mijn werken veel oproepen. Dat is ook wat ik beoog. Voor mij mag het confronteren, discussie uitlokken en vragen of weerzin oproepen. Vaak zegt dat iets over de kijker. In die zin interesseert de kijker mij zeker, maar voor het overige ben ik helemaal niet zo met mijn kijkers bezig. Het doek moet als het ware zelf zijn verhaal vertellen. Ik volg daarin mijn eigen weg en concentreer mij op wat ík wil laten zien. Een kunstenaar moet daarin heel eigenzinnig zijn.”

Op donderdag 1 december, omstreeks 18:00 uur, tijdens de ledenborrel, opent Henk Hilhorst deze expositie in het bijzijn van de kunstenares.


Voor meer info: morutten.com


Voor meer info: www.downtoartcoaching.nl