AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Lord Byron in Albanian Dress
by Phillips

LORD BYRON

'De Omzwervingen van Jonker Harold'
De beroemde oertekst van de Romantiek


20 september 2022, 16.00 uur,
Mogelijkheid diner na afloop, 18.00 uur

Inleiding door Ine Pels:

De avonturen van jonker Harold steken bleekjes af bij het leven van de schrijver zelf: de legendarische Lord Byron, die élke conventie aan zijn laars lapte.
Hij werd opgevoed door zijn moeder, die hem geen enkele discipline bijbracht. Hij compenseerde zijn misvormde voet met een combinatie van amoreel gedrag en ongebreidelde vrijheidsdrang.
Van 1809 tot 1811 maakt hij een ‘Grand Tour’. Op zoek naar spanning en sensatie reist hij naar exotische oorden, waaronder Albanië.
In 1811 keert hij terug naar Londen, waar hij in 1812 veel succes had met de uitgave van de eerste twee canto's van Childe Harold's Pilgrimage, die een verslag vormen van zijn reis door Portugal, Spanje, Albanië en Griekenland. Byron groeit uit tot een gevierd man in de Londense society. Zijn excentrieke gedrag maakte hem aantrekkelijk voor veel vrouwen.
In 1813 krijgt zijn halfzus een dochter van hem. Om te ontsnappen aan de groeiende schulden en geruchten, trouwt Byron in januari 1815 met Annabella Millbanke, erfgename van een rijke oom. Hun dochter Ada wordt in december geboren. Al in 1816 scheidden ze na voortdurende ontrouw van Byron.
Nog in 1816 vertrekt hij, verbitterd door alle kritiek, uit Engeland. Hij reist door België, in Duitsland volgt hij de Rijn. Zeven jaar leeft hij in Italië waarna hij zich mengt in de Griekse vrijheidsstrijd. In Missolonghi, aan de golf van Patras, wordt hij ziek en sterft.
Het derde en vierde canto zijn ontstaan aan het begin van de tweede reis in België, Zwitserland en vooral Italië. Byron wisselt zijn reisbeschrijvingen veelvuldig af met uitweidingen over politiek, geschiedenis en persoonlijke beslommeringen. Lord Byron ’s verhalend gedicht ‘Childe Harold’s Pilgrimage’ markeert de geboorte van de romantische held die de wereld veracht en kan worden beschouwd als het begin van modern toerisme.


Deel deze pagina op uw sociale media