AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofiegroep: Daan Oostveen

© Roeltje van de Sande Bakhuyzen

 

DAAN OOSTVEEN
Chinese filosofie
Van Yi Jing tot Xi Jinping

Code: DO

 

Studiegroep, maximaal 12 deelnemers

Dinsdagavonden 19.30 uur, Balkonkamer
2022: 20 sep, 18 okt, 15 nov, 20 dec
2023: 17 jan, 21 feb (carnaval!), 21 mrt, 18 apr, 16 mei, 20 jun (reserve)

Kosten voor deelname
€ 90,00 voor AG-leden en studenten met collegekaart, € 190,00 voor belangstellenden.

De opkomst van China op het wereldtoneel is sinds enkele decennia een feit. De Olympische Spelen, Covid-19, de Chinese economie, en zelfs de oorlog in Oekraïne zijn domeinen waar de invloed van de Volksrepubliek China bepalend is. Toch is het Chinese wereldbeeld relatief onbekend in het Westen. In deze filosofiegroep bespreken we de belangrijkste denkers in de Chinese filosofie, van de oudheid tot nu. We zullen beginnen bij de vroege Chinese kosmologie en de Yijing. Van daaruit zullen we de Chinese klassieken uit het confucianisme en daoïsme bestuderen: Kong Zi (Confucius), Meng Zi (Mencius), Lao Zi, Zhuang Zi, en Xun Zi. Daarnaast kijken we naar belangrijke denkers zoals Mozi, maar ook de legalistische school, zoals Han Fei Zi.

Daarna zullen we zien hoe deze denkers aan de basis liggen van de “drie leren” - confucianisme, daoïsme, en boeddhisme - en hoe deze uiteindelijk in het neo-confucianisme hun belangrijkste synthese zullen vinden (met denkers zoals Zhou Dunyi in de Song dynastie, en later de belangrijke denkers Zhu Xi en Wang Yangming). In de 20e eeuw zal vooral het denken van Mao Ze Dong en later van Deng Xiaoping cruciaal worden. Uiteindelijk zal in de 21e eeuw een zeer specifieke samensmelting ontstaan van het klassiek Chinese denken en het marxisme-leninisme-maoïsme, met hedendaagse accenten, in het denken van Xi Jinping (het “xiïsme”), de huidige president van de Volksrepubliek (“the chairman of everything”). Deze filosofie wordt nu aan de belangrijkste universiteiten van China onderwezen en bestudeerd aan de filosofiefaculteiten. 

 

Literatuur
We lezen geselecteerde hoofdstukken uit volgende drie boeken. Voor de vroege Chinese kosmologie, het maoïsme en het xiïsme zal aanvullende literatuur beschikbaar gesteld worden door de begeleider.

-       Michael Puett, De Weg
-       Karel van der Leeuw, Chinese Filosofie
-       Roel Sterckx, Chinees Denken
-       Zhao Tingyang, All under Heaven; The Tianxia system for a possible world order

 

Aanschaffen
Michael Puett Christine Gross-Loh, De weg (Nederlands) 
Paperback ISBN 978-90-259-0679-5 Druk:13  2018 Prijs € 21,95 ebook beschikbaar

 

Dr. Daan F. Oostveen woonde en werkte in 2018 een jaar in Beijing, waar hij onderzoek deed naar Chinese religieuze diversiteit aan het Departement Filosofie van de Volksuniversiteit van Beijing. Eerder begeleidde hij al leesgroepen over comparatieve filosofie, nieuw materialisme, en posthumanisme voor het AG. Hij werkt als docent en postdoctoraal onderzoeker aan het departement filosofie en religiewetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij studeerde filosofie en comparatieve literatuurwetenschappen in Gent en promoveerde in 2020 aan de VU Amsterdam met een proefschrift over multiple religious belonging. Deze dissertatie verschijnt later dit jaar bij Amsterdam University Press.

 

Deel deze pagina op uw sociale media