AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Kom kennismaken met...

Daniil Charms
 
Dmitri Sjostakovitsj

Dmitri SjostakovitsjDeze lezing is mede mogelijk gemaakt door:


en

DANIIL CHARMS en
DMITRI SJOSTAKOVITSJ
Humor om te huilen

Donderdag 26 SEPT 2019
Meerlezaal, 20.00 - 22.00 uur
 Toegang voor AG-leden:   €5
Toegang voor niet-leden: €15

Vrije kunst onder een onvrij regime: Charms en Sjostakovitsj tijdens de Grote Terreur.

Een kwartet van musici uit Het Gelders Orkest (HGO) speelt deze avond (delen uit) strijkkwartetten van Sjostakovitsj. Zij wisselen dit af met teksten van Charms en fragmenten uit de officieuze memoires van Sjostakovitsj.

De schrijver Daniil Charms (1905-1942) en componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) moesten allebei werken onder de dictatuur van Stalin. Hun artistieke vrijheid en die van andere avant-gardisten werd aan banden gelegd door de censuur. Al snel na de revolutie werden de vrijere geesten zoals Charms en Sjostakovitsj in het dogmatische keurslijf gedwongen van het socialistisch realisme. Stalins terreur ontzag geen enkele kunstvorm. Of toch wel?

Het wordt een avond vol humor, absurdisme en melancholie, waarbij literatuur en muziek elkaar beïnvloeden en versterken. Daarbij wordt duidelijk dat in de zwaarste tijden soms de mooiste kunst ontstaat.

Het verzamelde werk van Charms is dit voorjaar uitgekomen in de Russische bibliotheek van uitgeverij Van Oorschot. In de Volkskrant heeft dit boek vijf(!) sterren gekregen.