AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

EXCURSIE naar Leiden

MUSEUM DE LAKENHAL
De jonge Rembrandt-
Rising Star


Zaterdag 14 dec 2019
Vertrek 09.00 uur
  

Vertrek om 09.00 uur met de bus vanaf de parkeerplaats Genneperparken aan de Anton Coolenlaan in Eindhoven (naast het zwembad en de ijsbaan).

Onno Blom geeft op 28 november op het AG een lezing over zijn recent verschenen biografie van de Jonge Rembrandt. In aansluiting op deze lezing brengen we op 14 december een bezoek aan Leiden, waar in de pas  gerenoveerde Lakenhal schilderijen en prenten zijn tentoongesteld die Rembrandt maakte in zijn Leidse tijd voordat hij definitief naar Amsterdam vertrok. Deze tentoonstelling wordt beschouwd als de “Grande Finale” van het nationale Rembrandtjaar. Sommige van de hier tentoongestelde schilderijen zijn nooit eerder aan het publiek getoond.
Voor meer informatie: www.lakenhal.nl.

Na aankomst in de Lakenhal zullen we rondgeleid worden over de Rembrandt tentoonstelling door gidsen van het museum.

Na afloop van de rondleiding lopen we ( 5 minuten) naar stadscafé Van der Werff, waar we gezamenlijk lunchen.

Het middagprogramma is vrij in te vullen. Dit zijn onze aanbevelingen en mogelijkheden:

1. Terug naar Museum De Lakenhal, waar nog veel meer te zien is o.a. het prachtige drieluik- altaarstuk met het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden.

2. Bezoek aan het Pilgrims Museum, Beschuitsteeg 9. Dit is ruim 15 minuten lopen vanaf De Lakenhal. In dit kleine museum in een oud authentiek ingericht middeleeuws woonhuis wordt verteld over de geschiedenis van de Pilgrim Fathers en hun tocht met de Mayflower naar Amerika vier eeuwen geleden. We hebben hier een reservering om met 15 personen dit kleine museum te bezoeken. Kosten € 5 p.p. Zie: www.leidenamericanpilgrimmuseum.org

3. Bezoek aan het Sieboldhuis. Dit is het Japan Museum aan het Rapenburg 19. ( 5 minuten lopen vanaf Café van der Werff). Dit museum is gewijd aan de reizen die de arts Franz von Siebold ( 1796-1866) maakte naar het eiland Decima in Japan, waar toen alleen Nederlanders mochten komen om handel te drijven (www.sieboldhuis.org). Gratis toegang met de museumjaarkaart( MJK).

4. Rijksmuseum voor Oudheden (www.rmo.nl), Rapenburg 28 ( 10 minuten lopen) Tijdelijke tentoonstelling over Cyprus. Gratis toegang met MJK.

5. Bezoek aan de kerstmarkt in het centrum van Leiden aan de Botermarkt en Nieuwe Rijn.

6. Uiteraard kan eenieder zelf nog een keuze maken (stadswandeling, Hortus Botanicus e.d.)

In de stad kan met gebruik maken van de gratis shuttlebusjes.
Om 16.30 uur brengt de bus ons weer naar huis. 

Op de heenweg zullen wij koffie in de bus serveren. Voor iedereen hebben we een plattegrond van het centrum van Leiden. Wij zullen de diverse mogelijkheden voor het middagprogramma dan toelichten.

Kosten:
AG-leden met een museumjaarkaart: € 50
AG-leden zonder museumjaarkaart: € 62
Introducés:  € 72. (Indien in het bezit van een museumjaarkaart zal €12 geretourneerd worden.)

In deze prijs zit: busvervoer, koffie in de bus, toegang tot het museum, rondleiding op de tentoonstelling door de museumgidsen, lunch in Stads Café Van der Werff en borrel in de bus op de terugweg.

Aanmelden kan tot en met 9 december.

De excursiecommissie:

Ine van de Rijke, Carien Treep en Els van der Zwet