AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

DNA knippen en plakken

Dries Schellekens

Dries Schellekens 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

DRIES SCHELLEKENS
de CRISPR/Cas revolutie
Donderdag 18 juni 2020
Meerlezaal - 20.00 uur
 


Toegangsprijs zaal: €15
AG-leden, leden VVAO en studenten: €5
In verband met het Corona protocol
kunt u alleen vooraf via iDeal betalen.

Aanmelden online lezing:

Toegangsprijs online: € 0

De lezing van 12 maart is uitgesteld naar 18 juni wegens het RIVM-advies i.v.m. het Coronavirus. Tijdens de totale sluiting van het AG hebben we een aantal AG-lezingen online verzorgd. Nu per 1 juni het AG weer beperkt open mag, zal de lezing van 18 juni ‘duaal’ uitgevoerd worden. Dat wil zeggen met maximaal 30 personen (inclusief spreker en AGora-commissie) in de Meerlezaal en tegelijk ook via Zoom online thuis.

Had u zich al aangemeld voor de lezing van 12 maart dan nemen we uw aanmelding mee naar 18 juni. U hoeft zich niet nogmaals aan te melden. Indien u 18 juni verhinderd bent kunt u zich afmelden per e-mail. Mocht u liever de lezing online volgen dan fysiek dan laat u dat ook weten per e-mail. In dat geval kan iemand anders in uw plaats: agora@ag-eindhoven.nl

 

Over de lezing
Het knippen en plakken van DNA, het ‘modificeren van DNA’, wordt al veel langer gedaan door wetenschappers in laboratoria met allerhande organismen en proefdieren. Recent is de DNA-modificatie bij de mens in de belangstelling komen te staan. Een Chinese wetenschapper heeft m.b.v. in vitro fertilisatie een tweeling ter wereld laten komen, die nu resistent zou zijn voor een HIV-infectie. Een buitengewoon ingrijpende stap is gezet: het menselijk DNA is veranderd en de aangebrachte veranderingen worden doorgegeven aan de volgende generaties!

De techniek waarmee dat gedaan is, heet CRISPR/Cas, een afkorting voor een relatief gemakkelijk uitvoerbare biochemische techniek. Hierdoor zal de DNA-verandering in allerlei levende wezens voor allerlei doeleinden in een stroomversnelling komen!

Dries Schellekens, zal uitleggen hoe CRISPR/Cas werkt. DNA-veranderingen in land- en tuinbouw gewassen, in de veeteelt, visserij en tenslotte in menselijke embryo's zullen de revue passeren. Uiteraard kunnen de ethische overwegingen niet onbesproken blijven.

 

Over de spreker
Drs. Dries Schellekens (1943)
1967 Doctoraal Scheikunde-Biochemie RU Utrecht
1973 Hoofd Lab Endocrinologie UVA (Wilhelmina Gasthuis)
1980 Registratie Klinisch Chemicus / Endocrinoloog
1981 Klinisch Chemicus Catharina Ziekenhuis Eindhoven
Gepensioneerd sinds 2006
AG-lid sinds 1995

 

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlog code kort na de sluiting van aanmelden.