AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Fjodor Dostojevski
De Speler

dinsdag 19 maart 2019
Balkonkamer- 19.30 UUR
 

Aanmelden tot 18 maart 23.45 uur


Alleen toegankelijk voor AG-leden.
Toegangsprijs: €5,00

Voor het eerst hebben we in de Literaire Kring een dichteres en haar werk besproken. En het was een heel bijzondere, de Poolse Wislawa Symborska, prachtig ingeleid door Frans Remmen.

We blijven in Oostelijke richting gaan, met Fjodor Dostojevski (1821, Moskou-1881, Sint Petersburg) bespreken we misschien wel de grootste en bekendste schrijver van Rusland. Eerder bespraken we zijn boek Misdaad en Straf, zijn eerste grote roman die werd gevolgd door een lange rij werken die vandaag tot de top van de wereldliteratuur worden gerekend. Geen andere schrijver heeft ons zo prachtig laten kennismaken met de Russische Ziel.

Dostojevski groeide op in een gezin van 7 kinderen.  De vader was arts in een ziekenhuis voor de armen, een filantropische instelling, waar het gezin ook woonde. De moeder, een koopmansdochter, had een voor die tijd zeer brede culturele belangstelling.

Zelf ging hij naar de militaire ingenieursschool, werd tekenaar bij het corps genie, maar na een jaar ontslagen. Daarna begon zijn literaire leven met het vertalen van Honoré de Balzac en George Sand uit het Frans.

In 1865, in ernstige financiële problemen beland door gokken en de zorg voor het gezin van zijn overleden broer, schreef hij in 4 weken De Speler. Het autobiografische element maakt deze roman extra interessant.

De hoofdpersoon, Alexj Iwanowitsj, is privéleraar van de kinderen van een voorname Russische generaal. Hij wordt verliefd op de stiefdochter Pauline die met zijn gevoelens speelt. De generaal raakt door zijn spel aan de roulettetafel aan lager wal en rekent op de erfenis van zijn moeder om te overleven.

Ook de leraar is een gokker die na winst en verlies eindigt als een verhard mens, mislukt in de liefde, af en toe een baantje, maar zijn geld steeds weer verspelend. 

De inleiding wordt verzorgd door de Russische schrijfster Sandra Geller (www.sandrageller.com) die in 1981 in opdracht van de KRO een hoorspel over Dostojevski schreef met de titel De mens is een raadsel.(Jules Croiset in de rol van Dostojevski). Het hoorspel is deel van de inleiding.

Als u een keer een bijeenkomst van de Literaire Kring wilt bijwonen, dan graag aanmelden via bovenstaande knop.