AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Duurzaamheid, energietransitie en armoedebestrijding

ARCHIEF SEIZOEN 2018-2019

Energietransitie is volop in het nieuws, doel ervan is de samenleving meer duurzaam te maken. Maar er is meer nodig om een duurzame samenleving vorm te geven.

Behalve energiegebruik zullen ook de voedselketen, de beheersing van watergebruik en de waterecosystemen ( rivieren, zeeën en delta's), industriële processen inclusief grondstoffengebruik, en stedelijke infrastructuur aan veranderingen onderhevig zijn, om aan de duurzaamheid doelstellingen te kunnen voldoen. Ook armoedebestrijding in de derde wereld is een thema dat de duurzame samenleving beïnvloedt.

In het komend seizoen 2018-2019 komt het genoemde thema aan bod in drie lezingen, stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. We worden ingeleid (dat doen ze ook bij een naderende bevalling) Eerst een inleiding over het onderzoek naar de mogelijkheden om een of meerdere processen ( energie, voedsel waterhuishouding) duurzaam vorm te geven. Vervolgens kijken we naar de mogelijkheden om met waterstof een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Ten slotte verdiepen we ons in armoedebestrijding in ontwikkelingslanden, noodzakelijk om de doelstellingen van duurzaamheid op wereldniveau te bereiken, met als spin off het oplossen van het economisch vluchtelingen probleem.Klik op de afbeelding voor meer informatie over de lezing.
EERDER DIT SEIZOEN

Aspecten van het klimaatakkoord

Donderdag 13 december 2018
Aspecten van het klimaatakkoord
Prof.dr. Gert Jan KramerWaterstof i.p.v. aardgas

Donderdag 21 maart 2019
Waterstof i.p.v. aardgas
Prof.dr.ir. Richard van de SandenStrijd tegen de armoede

Donderdag 16 mei 2019
Strijd tegen de armoede

Ton MeijersPROGRAMMA SEIZOEN 2018 - 2019

 

DatumSprekerOnderwerp
13 dec 2018Prof.dr. G.J. (Gert Jan) KramerDuurzame Processen, hoe creëer je die?
21 mrt 2019Prof.dr.ir. M.C.M. (Richard) van de SandenHernieuwbare energie gedreven chemie: het grote belang voor een succesvolle energietransitie
16 mei 2019Michiel ServaesStrijd tegen de armoede

COMMISSIE

Dit thema wordt georganiseerd door:

Frans van den BergAG 
Baudouin van LamsweerdeAG 
Harrie van den TillaarAG 
   
 email:agora@ag-eindhoven.nl
   

Frans
Baudouin
Harrie