AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-EOL lezing: Dick A. Rabbinowitsch

De zonsverduistering in Egypte, Griekenland, India en bij het Christendom

Dinsdag 5 okt 2021

Meerlezaal en AG-online
Aanvang    -    20.00 uur

Aanmelden AG-online:


Toegangsprijs Meerlezaal en AG-online: € 10,00
AG-, NKV- en EOL-leden: Gratis

Betaling vooraf via iDeal.

Over de lezing
Prof. Richard A. Parker vertaalde het Carlsberg Papyrus en nam het op in zijn Egyptian Astronomical Texts I. Het Duat of Dat blijkt de plaats, vier en een half uur breed (70 dagen), waarin 's nachts sterren niet te zien zijn. Hij verzuimde te vertellen dat alleen bij een zonsverduistering die sterren wel zichtbaar zijn.

Bij een zonsverduistering springt Apollo vanuit de open sterrenhoop Praesepe= kribbe vlak naast de driepoot in Cancer naar Delphinus, dat zijn sterrenbeelden die in oppositie staan, dwz Delphinus is 6 maanden eerder of later dan Cancer te zien. Dionysos= Nn-nswt springt van de Hyaden in Taurus naar de Schorpioen-boot die doorvaart en in de Šezemet-boot met druiven overgaat.

In oppositie staan Chemmis en Krokodilstad, Pegasos en Chimaira, Het grote meer en de grote zaag of ploeg, Ta-tjbw en de Parelhoen. Tijdens mijn lezing zal ik uitleggen welke sterrenbeelden dat zijn met hun bewijsplaatsen.


Over de spreker
Dick A. Rabbinowitsch is kritisch Egyptoloog


Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Deel deze pagina op uw sociale media