AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-EOL lezing: Dr. Nico Staring

Van ‘Graf X’ naar
het graf van Ry

Dinsdag 30 nov 2021

Meerlezaal en AG-online
Aanvang    -    20.00 uur

Aanmelden AG-online:


Toegangsprijs Meerlezaal en AG-online: € 10,00
AG-, NKV- en EOL-leden: Gratis

Betaling vooraf via iDeal.

Over de lezing

In 2013 ontdekte de Leidse archeologische missie in Sakkara (Egypte, nabij Caïro) een nieuw, monumentaal graf. Een aantal kwalitatief hoogwaardige reliëfblokken bekleedden de muren van de bovengrondse structuur. Daaruit bleek helaas niet de identiteit van de grafeigenaar. Om die reden werd het monument ook wel “graf X” genoemd. Recentelijk slaagde de spreker erin om de identiteit van de grafeigenaar te achterhalen. En wat blijkt: enkele reliëfblokken die zich nu in museumcollecties verspreid over de wereld bevinden, passen precies aan de in 2013 ontdekte stukken te passen. Een monumentale puzzel met meesterwerken uit de tijd van Toetanchamon! In deze lezing volgt u het proces van de opgraving via een speurtocht langs de wereldwijde museumcollecties tot een virtuele reconstructie van het grafmonument. U maakt kennis met de Oudegyptische grafeigenaar en komt te weten hoe het graf in de vroege 19 e eeuw werd ontdekt en de afzonderlijke elementen de wereld over zouden gaan.


Over de spreker
Dr. N.T.B. Staring is Egytoloog en archeoloog en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Leiden.


Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Deel deze pagina op uw sociale media