September/oktober 2015

Using Windows As Mirrors

Wiel Wiersma en Erik Vermeulen

Hoog op mijn tentoonstellingsverlanglijst voor het AG staat de naam van Wiel Wiersma (Eindhoven, 1964). Een schilder met een uitgesproken eigen handschrift, waarbij de weergave van licht en de reflectie daarvan een bijzondere sfeer oproepen. Zijn interieurs doen denken aan een tijd die ooit was; de ontheemding van de achterblijvers. In de compositie zoekt hij rust en balans. Die rust zit niet in de beweging van zijn toets. Weergaloos expressief boetseert hij als het ware met verf zijn vormen op. Hij veegt, schraapt, voegt toe en ordent de verf, zodat er een beeld ontstaat met een genereuze vrijheid voor de toeschouwer om er steeds iets nieuws in te zien.


Als duo-exposant heeft hij Erik Vermeulen (Reusel, 1976) gevraagd. Er is een groot contrast tussen hun werk, maar ze kennen elkaar goed en waarderen elkaars werk. Ze kwamen tot de conclusie, dat ze allebei beginnen vanuit de waarneming die ze vervolgens abstraheren. Maar Wiel keert naar binnen en Erik naar buiten. De tijdloze, dromerige, soms duistere sfeer van de interieurs tegenover een scherpe blik op de chaos van afval, als gevolg van de consumptiedrang van de mens.
Erik Vermeulen tekent in een doorlopende serie het ‘Residu’ van de maatschappij. Tijdens zijn vele reizen heeft hij reeksen foto’s gemaakt van stortplaatsen, ophopingen van straatvuil en afgedankte spullen, die hij later is gaan bewerken in een boeiende en technisch begaafde tekentechniek. In zijn tekeningen worden de spullen in lijnen, vormen en #droodles# geabstraheerd, onherkenbaar gemaakt en als een nieuwe, abstracte taal gepresenteerd. Hij maakt hiervan ritmische collages, waarbij de platte tekeningen ook van de muur komen.

De tentoonstelling wordt geopend op 3 september rond 18.00 uur tijdens de ledenborrel, maar is reeds te bezichtigen vanaf 17.00 uur. Daarna is de duo-expositie te zien van maandag tot vrijdag van 9.00-21.00 uur tot en met begin november.

Voor meer informatie: www.wielwiersma.nl en www.erikvermeulen.eu of op Facebook: www.facebook.com/whatAali

Liesbeth Schreuder