AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Oekraïense kunst

Lina-Maria Schlapak
Kiev

Juli t/m september
Oekraïense kunst

Deze expositie wordt geopend op 7 juli en is voor iedereen te zien tot en met 3 oktober 2022, op werkdagen van 9.00-21.00 uur (m.u.v. 13 t/m 28 augustus i.v.m vakantiesluiting)

De nieuwe kunstexpocommissie heeft in willen haken op de actuele situatie in Europa. Daarmee wordt op de eerste plaats recht gedaan aan de wens van het AG om een vooraanstaande maatschappelijk-culturele vereniging te zijn.
We ondersteunen Oekraïense kunstenaars en daarmee de kunst in Oekraïne en we bieden iedereen de mogelijkheid om dit individueel te doen door van zijn/haar belangstelling blijk te geven en eventueel een werk aan te schaffen. De helft van de opbrengst gaat naar de kunstenaar en de andere helft naar de Stichting Vluchteling.
We namen contact op met de stichting Make Art – Not War, opgericht door drie Helmondse vrouwen die actief zijn als kunstenaar en in de creatieve industrie. Daar kregen we prachtige werken te zien, vaak werken met een krachtig beeld, werken die soms keihard bij ons binnen kwamen. Zij verdienen het op het AG tentoongesteld te worden.

De originele kunstwerken konden natuurlijk niet worden meegenomen toen de kunstenaars hun land ontvluchtten, maar een foto ervan hadden zij veelal wel op hun smartphone en/of op sociale media als Facebook en Instagram. Van deze digitale foto’s maakt de stichting Make Art-Not War – in gelimiteerde oplages – art prints. Deze worden verkocht voor een bedrag variërend van € 35 tot €100.

Van één kunstenaar, Julia Ilkiv, laten wij ook origineel werk zien, dat zij maakt sinds zij tijdens haar vlucht tenslotte in Helmond terecht was gekomen. Voorheen maakte zij vaak heel kleurig werk, “… maar dat lukt me niet goed meer”, vertelt zij. Maar ook haar zwart-witte pentekeningen mogen er zijn, echt heel mooi en veelzeggend.

Op donderdag 7 juli omstreeks 18:00 uur tijdens de ledenborrel, opent Willie Roncken deze expositie en zal Julia Ilkiv kort iets over haar werk vertellen. Hilde Paul, voorzitter van het AG zal Liesbeth Schreuder hartelijk bedanken voor haar jarenlange tomeloze inzet bij het realiseren van de periodieke exposities in het AG.

Zie ook https://makeart-notwar.com

 

 

 
Alina Sharovskaya-Konstantinova Cat Cosma (oorspr. afm. 1024x992 mm)
www.facebook.com/sharo.alina

 


Alina is geboren in de Krim en heeft haar opleiding gevolgd aan het Art Institute in Simferopol en de National Art Academy van Kiev. Ze heeft deelgenomen aan tal van tentoonstellingen in Oekraïne en de Verenigde Staten met haar poëtische en figuratieve schilderijen.
Alina had het geluk dat toen de oorlog uitbrak, ze net toevallig met haar gezin op bezoek was bij haar moeder op de Krim. Daar is het voorlopig nog rustig. Maar ze weten niet voor hoe lang en proberen nu naar vrienden in Engeland of Tsjechië te vluchten.

 

 

 
Anna Zvyagintseva Kiev Doodles (riso-print A3)
http://annazvyagintseva.com
https://www.facebook.com/anna.zvyagintseva

 

Anna is geboren in Rusland en woont in Kiev. Daar heeft ze de National Academy of Arts gevolgd. Anna heeft al veel exposities en prijzen op haar naam staan. Haar werk was o.a. te zien op de Biennale van Venetië in 2015. Ze werkt met thema’s als toeval, ongrijpbaarheid en kwetsbaarheid in alle soorten technieken: installatie, video, tekenen.
'Kiev doodles' is een borduurwerk van droedels die ze in een pennenwinkel in Kiev had gevonden. Het is daarom extra dierbaar voor haar nu. De MakeArt-NotWar-stichting heeft haar werk gedigitaliseerd en in het Grafisch Atelier van Den Bosch een risoprint hiervan gemaakt.
Op het moment dat de oorlog uitbrak was Anna in Nederland, als artist in residence op de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Met ondersteuning van de MakeArt-NotWar-stichting is zij uitgenodigd voor This Art Fair Amsterdam en voor Art The Hague.
Op dit moment doet ze veel vrijwilligerswerk voor vluchtelingen en geeft ze onderdak aan een vriendin met baby.

 

 

 
Bogdana Davydiuk 7th day of war (oorspr. afm. 717x1024 mm)
https://www.behance.net/bogdanadavydiuk
https://www.facebook.com/danka.diuk

 

Bogdana studeerde grafiek aan de Art School van Warschau (Polen). Momenteel woont zij in Lviv waar zij werkt als beeldend kunstenaar, illustrator en ontwerper. Zij maakt veel posters, murals in de openbare ruimte, en illustraties voor boekomslagen en tijdschriften. Ze maakt gebruik van de beeldtaal uit de wereld van de comics en van de primaire en volle kleuren van zeefdruk.
Op dit moment maakt ze (gratis) illustraties voor elke organisatie die een anti-oorlogsbeeld nodig heeft in zijn communcatie. Ondertussen plakt ze de stad vol met haar eigen anti-oorlogsposters.
Bogdana had de kans om als artist in residence naar Amsterdam te komen. Omdat zij haar moeder (haar vader vecht in het leger) niet in de steek wil laten, heeft ze ervan afgezien.

 

 

 
Iryna Maksymova Travellers
the-wild-and-wonderful-paintings-of-iryna-maksymova
https://www.facebook.com/iryna.maxymova
https://www.saatchiart.com/account/artworks/982981

 

“I can’t fight on the battlefield, but I can protect culture and fight on the art field”
Iryna (1991) woont en werkt normaal gesproken in Lviv, maar is nu bij vrienden in Portugal, samen met haar hond Loki. Iryna is een jonge en verrassende ontdekking in de Oekraïense kunstscene. Haar figuratieve schilderijen zijn een activistische poging om haar emoties en indrukken aan de wereld over te brengen. Positieve en negatieve ervaringen die haar raken zoals vreugde, liefde, feminisme, seksisme, wreedheid of onrecht. Met name onrecht tegen dieren en vrouwen.
Elk stuk is een manifest en een oproep tot actie. Met de hoop dat haar werken de kracht hebben om mensen werkelijk te motiveren tot verandering. De afgelopen maanden heeft zij veel werk verkocht. De opbrengsten maakt zij steeds aan het leger over.

 

 

 
Julia Ilkiv Red Bird (gelimiteerde C-print, A3)
recent werk recent werk
https://www.instagram.com/juliailkivart
https://www.facebook.com/julia.ilkiv.520

 

Julia (geboren Skhidnytsia (regio Lviv) 1987) had haar werk ingelijst klaar staan voor haar eerste solo-expositie, toen de oorlog uitbrak en ze moest vluchten met haar gezin. Hun reis eindigde in Helmond en daar kwam ze de tekenwinkel van Juuds Foederer binnenlopen. Ze vertelde haar verhaal. Ze tekent al heel haar leven maar begon haar professionele carrière na haar verhuizing naar Lviv. Haar tekenwerk van flora en fauna in ballpoint en markers sprongen er echt uit en dit heeft ervoor gezorgd dat Julia in contact werd gebracht met Verbeek Designs in Eindhoven (Klokgebouw). Daar krijgt ze nu les om als freelance pattern-designer voor hen aan de slag te gaan.

 

 

 
Lina-Maria Schlapak I am strong because I love (oorspr. afm. 724x1024 mm)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011347168190

 

Lina-Maria woont en werkt in Kiev als kunstenaar en programmamaakster (TV). Ze studeerde speculatief Design aan Projector en maakt kunstzinnige boekjes, magazines, maffe filmpjes en posters die reageren op alles wat haar raakt. Ze maakt daarbij gebruik van de grafische straattaal van murals en posters. Waar het beeld vaak rauw is en schreeuwend, is de boodschap altijd liefde. Voor de wereld, voor het leven. De art-prints zijn een verstilde en poëtische reactie op al wat er nu gaande is.

 

 

 
Natasha Brichuk Ukrainian Woman
https://www.facebook.com/natasha.brichuk

 

Natasha is een kunstenares die haar inspiratie zoekt in de Oekraïense tradities en volkskunst. Haar tekeningen en schilderijen vatten de volksmotieven in abstracte vormen. Dat doet ze met lef en lichtheid. Eén van de centrale thema’s in Natasha’s schilderijen is de vrouwelijke identiteit, haar kracht en verlangen naar onafhankelijkheid.
Op dit moment verblijft Natasha als vluchteling in Polen. Haar vriend en ouders zijn in Oekraïne gebleven. Ze weet niet wanneer ze weer naar huis kan.

 

 

 
Neivan Made Ghost
https://www.facebook.com/Neivanmade

 

Illustrator, ontwerper en (straat)kunstenaar Neivan woont en werkt in Lviv. Zijn grafische kunstwerken zitten vol mythologische figuren en middeleeuwse motieven.
Hij is een underground- kunstenaar die liefst grote murals maakt in de verlaten gebouwen en kelders van Lviv en omgeving. Het is verontrustend en sacraal tegelijk; alsof je naar muurschilderingen kijkt van een oude beschaving, maar dan op betonnen wanden die niet ouder kunnen zijn dan 1950.
Maar eigenlijk kan Neivan met alles wat voor handen is werken: linosnedes, etsen, goaches, tekeningen, een raam, …

 

 

 
Oksana Fedchyshyn Deze wereld is een droom
https://www.facebook.com/profile.php?id=100008708892301

 

Oksana (1999) is geboren in Lviv, Zij is in 2020 afgestudeerd op Graphic Design aan de Kunstacademie van Lviv met een Award voor Best Ukrainian Design en de ADC Award (Ukrainian Creative Award).
Ze heeft al aan veel exposities meegedaan (ook solo) en was artist in residence in Berlijn. In 2021 kreeg ze een beurs van het National Cultural Center in Warsaw en nu verblijft ze in Polen, waar ze experimenteert met zeefdruk. Oksana werkt in verschillende technieken: pentekeningen, keramiek, grafiek, maar ook acryl en aquarel. Haar beeldtaal is naïef en dromerig en zit vol metaforen.
De titel van het hier getoonde werk is ‘Diese Welt ist ein Traum’. Origineel in inkt met waterverf op papier.

 

 

 
Tamara Turliun Swan on the pond (oorspr. afm. 1024x768 mm)
https://www.facebook.com/profile.php?id=100012757111434

 

Tamara (1995) is beeldend kunstenaar (installaties, video, mixed media, keramiek, fresco’s) en studeerde Theater and Art in Dnipro en Fine arts aan de National Academy of Architecture and Art.
Toen iedereen tijdens de bombardementen de ramen moest blinderen, om minder zichtbaar te zijn voor de raketten, besloot Tamara om op plekken waar dat kon de ramen te versieren met uitgeknipte verhaaltjes en motieven. Samen met kinderen. Soms zijn ze heel lang in schuilkelders tijdens een alarm en hebben ze niets om handen. Dan is verhaaltjes maken en knippen voor de kinderen heel therapeutisch om te doen.

 

 

 
Vita Kalmutska Yellow flowers (oorspr. afm. 1024x1024 mm)
https://www.facebook.com/vita.tam

 

Vitaliia (1987) studeerde Publishing, Printing and Graphic Arts in Kiev en werkt als illustrator en patroon-designer. Ze exposeerde in Kiev en Australië, werkt met zowel aquarel als digitale technieken en maakt complexe patronen geïnspireerd op oude volksmotieven uit Oekraïne.
Op dit moment verblijft ze bij vrienden in Portugal met haar drie kinderen. Dankzij Verbeek Designs in Eindhoven (Strijp-S) wordt ze online opgeleid tot pattern designer en kan ze als freelancer voor hen aan de slag.
Haar portretfoto is door haar kinderen gemaakt, met takjes-haren.

 

 

 
Yevgen Samborsky #3 (oorspr. Afm. 739x1024 mm)
https://cargocollctive.com/yevgen_samborsky
www.facebook.com/yevgen.samborsky
www.instagram.com/samborsky_y

 

Yevgen (1984) is afkomstig uit Ivano-Frankivsk en woont en werkt in Kiev, maar hij is thans op zoek naar atelierruimte in Frankivsk. Hij werkt graag samen met mensen die buiten de cultuur staan en heeft een broertje dood aan het kunstsysteem.
Hij ontving twee keer een beurs van het Poolse Ministerie voor Cultuur, was in 2012 medeoprichter van de Open Groep die de Talentprijs van het PinchukArtCentre in Kiev won, is curator van the Artist in Residence in Ivano-Frankivsk en van het Kunstfestival van Porto Franko. Zijn werk heeft al in tal van gerenommeerde galeries en musea gehangen.
Na een tijdje in een schuilkelder in Kiev te hebben geslapen is Yevgen nu naar West Oekraïne gevlucht met zijn vriendin, een rugzak en slaapmatje. Ze hebben geen auto en zijn afhankelijk van mensen onderweg die hen mee willen nemen.