AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Schilderen naar de natuur

Zonnebloemen

Zonnebloemen in een fles
olieverfschilderij op paneel
61 x 70 cm 2019

 

Ranonkel

Ranonkel
olieverfschilderij op paneel
57 x 71 cm 2019

NWA

New World Arising
olieverfschilderij op paneel
95 x 61 cm februari/april 2020

klein bestand

Cosmea en nasturtium in een zwarte fles
olieverf op paneel
30 x 40 cm augustus 2019

 

 

November t/m januari
Mirjam van Overbeek

 

Deze expositie wordt geopend op 4 november en is te zien tot en met 1 februari.

Mooi, geweldig, wat een talent, in dergelijke superlatieven worden de panelen van Mirjam van Overbeek (1958) becommentarieerd op de sociale media. Toen ik haar voorzichtig vroeg of ze voelde voor een expositie in het AG, reageerde ze direct positief. "Ik heb mijn jeugd daar praktisch om de hoek doorgebracht en heb 20 jaar geleden ook in het AG geëxposeerd, maar toen met totaal ander werk."

Na haar cum laude afstuderen aan de kunstacademie in Den Bosch in 1982 doorloopt zij een behoorlijk intensieve carrière in mode, styling, fotografie, theaterdecors en vervolgens met interieuropdrachten en kunstinstallaties. De deadlines waarbinnen alles elke keer met snelheid bedacht en uitgevoerd moest worden, eisten hun tol en deed haar besluiten om 100% voor schilderen te kiezen en zo, zonder tijdsdruk, in alle rust als een monnik te kunnen werken.
Mirjam maakt onder meer gebruik van de Rembrandt-techniek uit de klassieke schilderkunst, de inspiratiebronnen voor de panelen zijn echter hedendaags.
Jarenlang fotografeerde Mirjam haar liefde voor de natuur, bloemen en insecten veelvuldig. Haar archief bevat meer dan 40.000 foto’s en groeit nog steeds. De schilderijen spruiten uit haar fantasie en/of details van foto’s uit het archief worden hiervoor gebruikt.
De huidige stand van de natuur gaat haar zeer aan het hart, wat zich uit in de veelal donkere achtergronden, die de eenzaamheid en kwetsbaarheid benadrukken van al wat buiten leeft en groeit.

Deze expositie is te zien vanaf 4 november tot en met 1 februari 2022. Bezoektijden van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 21.00 uur.

Liesbeth Schreuder

Voor meer info: (www.mirjamvanoverbeek.nl)