AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

WILLIAM FAULKNER
Het geluid en de drift

dinsdag 15 jan 2019
Balkonkamer- 19.30 UUR
 


Alleen toegankelijk voor AG-leden.
Toegangsprijs: €5,00

Nadat we in december hebben terug gekeken op de bespreking van Onderworpen van Michel Houellebecq is in het nieuwe jaar Het geluid en de drift van William Faulkner ons onderwerp.
Faulkner (1897-1962) zijn boeken spelen zich bijna allemaal af in het zuiden van de Verenigde Staten, in Mississippi, zoals hij het noemde: Yoknapatawpha County. Hij toont dit gebied in vervallen staat en vergane glorie, en beschrijft moreel verval, excessief geweld en seksuele frustratie.
Dit boek is het tragische verhaal van de verleidelijke Caddy Compson. Het wordt verteld door haar 3 broers. Allereerst door de zwakzinnige Benyi die haar beschrijft als een warme, verzorgende moederfiguur. Caddy trouwde met een jongen uit de buurt, maar kreeg een dochter van een andere man. Zo werd zij het zwarte schaap van de familie.
Benjy kan niet praten en observeert louter, zonder te interpreteren. Heden en verleden vloeien constant door elkaar en Faulkner geeft slechts minieme aanwijzingen over wanneer de dingen zich afspelen en over wie wie is.
Het tweede deel, dat door Quentin wordt verteld, is ook geschreven in de stream-of-consciousnesstechniek. Het beschrijft de morele ontreddering van de jongeman net voor hij zelfmoord pleegt. In het derde deel is broer Jason de verteller. Hij is vervuld van een diepe haat jegens zijn illustere voorvaders in het algemeen, en zijn verstoten zus in het bijzonder.
Hij houdt het geld achter dat Caddy opstuurt om haar dochter te onderhouden. In het laatste deel komen de lijnen bij mekaar en wordt de disfunctionele familie bekeken door de zwarte vrouwelijke bediende Dilsey.

Het is een uitdaging om deze roman te lezen, maar grote literatuur is het alleszins. Niet omdat het een moeilijk boek is, maar omdat Faulkner op weergaloze wijze het morele verval van een familie op drift beschrijft.

De inleiding wordt verzorgd door Ine Pels.

Als u een keer een bijeenkomst van de Literaire Kring wilt bijwonen, dan graag aanmelden via bovenstaande knop.