AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

FILOSOFIEGROEPEN

 

Filosofie

Wat is werkelijkheid? Wat is een goed leven? Wat is geluk? Heb ik een vrije wil?

AG-Filosofie, als 'Filosofenclub' opgericht in 1988, is een van de vele activiteiten van het AG. De Filosofiecommissie organiseert elk seizoen een aantal filosofiegroepen en een aantal filosofielezingen. Verder wordt elk seizoen gezocht naar samenwerking met andere commissies om te komen tot gecombineerde evenementen of speciale projecten.


Klik hier voor de filosofielezingen.

 

Filosofiegroepen


Meedoen aan de studiegroepen van het AG betekent zelfwerkzaamheid. De AG-filosofieaanpak is vermaard, misschien zelfs een beetje berucht. Wie denkt lui achterover gezeten interessante lezingen over zich heen te kunnen laten komen komt bedrogen uit. Bijeenkomsten zijn intensief en vragen voorbereiding: teksten kritisch doorlezen, tot vragen komen, discussiëren.

Voor diegenen, die het minder veeleisend willen, zijn er echter ook mogelijkheden voor deelname aan een collegegroep of een cursus. 

 


In memoriam Harry Willemsen
 

Harry WillemsenMet het overlijden van Harry Willemsen op 8 november hebben we afscheid genomen van de man van het eerste uur van de filosofie-activiteit van het AG. Harry begeleidde in 1987-1988 de eerste filosofiegroep en zijn laatste groep in 2014-2015. In totaal zeker 25 groepen. Belangrijk voor de uitbouw van deze activiteit is ook dat hij diverse andere filosofiedocenten als begeleider het AG heeft binnengebracht.

Harry Willemsen is destijds verloren gegaan voor het priesterschap, maar in wezen is hij een verkondiger gebleven. Zijn evangelie was de filosofie en het stimuleren van een filosofische houding. Accepteer niet klakkeloos wat je aangereikt krijgt, wees kritisch, twijfel. ‘Sapere aude’ (durf te denken) was zijn Kantiaanse richtlijn.
Met zijn charme en vasthoudendheid heeft hij ook aan de wieg gestaan van de Wijsgerige Kring Eindhoven en het tijdschrift Filosofie. Decennia lang was hij voorzitter en eindredacteur van deze gremia.

Het Woordenboek Filosofie is ook een initiatief van hem.
Kortom, Harry heeft niet alleen veel betekend voor het AG, hij heeft ook een unieke bijdrage geleverd aan de verbreiding van de filosofie in Nederland en Vlaanderen.


De filosofiecommissie

 


FILOSOFIEGROEPEN IN 2019-2020

Klik op de afbeelding voor de detailinformatie.

pouwel-slurink
Pouwel Slurink
Naturalistische filosofie: De evolutie van taal.
Ingeborg van den Bold
Ingeborg van den Bold
Filosofie van persoon en identiteit

Charles Vergeer
Charles Vergeer
Vrijheid in het geding.

Peter de Wind
Peter de Wind
Het goede leven en de vrije markt

Pieter Lemmens
Pieter Lemmens
De hypertechnologische samenleving
Bert Ralph
Sikko Argelo en Bert Rajh
Religie als natuurlijk fenomeen

COMMISSIE

Dries Schellekens voorzitter 040-2452930
Yvette van der Zandt penningmeester  
Jean Frijns secretaris 040-2962410
Hans Eerdmans promotie  
E-mail: filosofie@ag-eindhoven.nl  

Hans
Dries
Jean
Yvette