AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Filosofiegroep: Gaila Pander

GAILA PANDER
Nietzsche en het nihilisme

Code: GP

Studiegroep, maximaal 12 deelnemers

Woensdagavonden 19.30 uur, Balkonkamer
2022: 28 sept, 26 okt, 30 nov
2023: 25 jan, 22 feb, 19 apr (andere ruimte), 24 mei, 31 mei (reserve)

Kosten voor deelname
€ 70,00 voor AG-leden en studenten met collegekaart, € 150,00 voor belangstellenden.

Nietzsche is een van de invloedrijkste moderne filosofen, ook ver buiten het gebied van de filosofie! Je zou hem zelfs een cultfiguur kunnen noemen. Bij vrijwel geen Nederlander is zijn naam onbekend; zijn tronie verschijnt op tasjes en T-shirts en in de meest uiteenlopende verbanden worden quotes van hem aangehaald. Het afgelopen jaar hebben we ons in een van de filosofenclubs van het AG intensief beziggehouden met Nietzsches hoofdwerk Also sprach Zarathustra. In het komende seizoen volgen we een andere aanpak. We ondernemen een zoektocht naar de betekenis en invloed van Nietzsche, door aforismen uit verschillende perioden van zijn oeuvre met elkaar te bespreken.                                                                      

Leidraad bij de discussies is het zeer helder geschreven boek Nietzsche (elementaire deeltjes no 36, AUP, Amsterdam) van de hand van onze denker des vaderlands Paul van Tongeren. In dit boek wordt Nietzsches denken verkend aan de hand van zijn biografie. De ontwikkeling van klassiek filoloog tot filosofisch cultuurcriticus, van de vrije geest en zijn 'wandelboeken' cumulerend in zijn doordenking en doorleving van het Europese nihilisme.

Literatuur
Paul van Tongeren Elementaire deeltjes no 36  Nietzsche (en het nihilisme) 
AUP, Amsterdam, ISBN 978-94-629-8022-8

 

Gaila G. Pander studeerde filosofie en geschiedenis in Amsterdam  (VU / UvA). In januari 2020 publiceerde zij Een zuivere toon. De beeldtaal van Nietzsches 'Also sprach Zarathustra', waarop zij in Nijmegen promoveerde. Ze was filosofiedocent aan diverse instellingen voor hoger beroepsonderwijs en meer dan dertig jaar geleden drie maal begeleider van een van de AG-filosofiegroepen van de toen nog piepjonge ‘AG-filosofenclub’.

 

Deel deze pagina op uw sociale media