AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AGORA-NGIZ lezing

D. (David) Criekemans

Prof.dr. David Criekemans

 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

David Criekemans
Geopolitieke kanttekeningen,
een wereld in volle geopolitieke transitie


Donderdag 24 oktober 2019
Meerlezaal - 20.00 uur
 

Toegangsprijs:
€5,00

Over het onderwerp:
In de periode 2011-2018 werd onze wereld aan een grondige geopolitieke transformatie onderworpen. Voor Europa lijkt het wel of alle zekerheden op het vlak van veiligheid, economie en ecologie onderuit werden gehaald. Het westerse model van ‘democratie’ en ‘vrijheid’ kwam zelf onder druk, omdat het te veel op een neoliberale leest geschoeid was, en tegenreacties vanuit de bredere maatschappij brachten Trump en Brexit. China promoot een alternatief model. Zo ontstaat onder andere via het ‘One Belt, One Road’-initiatief een nieuwe race om Eurazië.

Criekemans wil in al deze verwarring duidelijkheid brengen. Er breekt voor Europa een nieuwe periode aan. Een bijzondere vraag is hoe de Lage Landen, België en Nederland, zich moeten positioneren in dit nieuwe geopolitieke tijdsgewricht.

Over de spreker:
Prof.dr. David Criekemans is hoofddocent Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Antwerpen, en verbonden aan het University College Roosevelt in Middelburg, en het Geneva Institute of Geopolitical Studies (GIGS) in Zwitserland. 

David Criekemans publiceerde in 2007 het naslagwerk ‘Geopolitiek, geografisch geweten van de buitenlandse politiek?’  Zijn laatste boek is getiteld 'Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna'.