AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Gezellig bridgen dankzij computer en smartphonebridgen dankzij computer en smartphone

Rob Herremans


Bridgen en corona: het is geen ideale combinatie. Je moet elkanders kaarten aanraken, en anderhalve meter afstand is best ver voor een potje kaarten. Veel bridgeclubs liggen dan ook stil. Ook de bridgetafels van het AG, tot voor kort. Sinds enkele weken wordt er online gebridged en wat aarzelend begon, trekt steeds meer enthousiaste deelnemers.

Videobellen

Dat enthousiasme is te danken aan de vorm die initiatiefnemers Rob Herremans en Harm van Maurik bedachten: online kaarten èn toch echt met elkaar praten dankzij videobellen. Alle deelnemers zitten daarom thuis met twee apparaten: hun computer, laptop of tablet met daarop het wereldwijde programma Bridge Base Online, èn daarnaast hun smartphone met Whatsapp.
Je kunt via Whatsapp met maximaal vier mensen gelijktijdig beeldbellen, precies genoeg voor de vier spelers aan een bridgetafel. Zo kunnen de deelnemers net als in het gebouw nakaarten of gewoon kletsen. Uiteraard is het niet hetzelfde als samen aan een tafel zitten, maar de ervaring heeft inmiddels geleerd: die virtuele gesprekken zorgen voor een gezellig avondje bridge.

Voeten in de aarde

Het had wel wat voeten in de aarde voor het zover was, want aanvankelijk was er zeer weinig enthousiasme om online te bridgen. Bij de eerste lockdown leefde vooral de hoop dat het allemaal maar tijdelijk zou zijn en dat er op zijn laatst na de zomer wel weer echt gebridged zou kunnen worden in het sociëteitsgebouw van het AG.
Maar toen het in de zomer daadwerkelijk weer mogelijk werd bridgeavonden te organiseren, bleek de animo daarvoor heel beperkt. De zorg over de veiligheid overheerste. Van de vijf bridgetafels die voor corona gemiddeld bij elkaar kwamen, bleef in die weken slechts één tafel over.
Van Maurik, die al langer online tegen vrienden elders in het land speelt, had toen al het idee dat mensen hun laptop of tablet mee zouden nemen om in de zaal online tegen elkaar te spelen. Zo kon je de veiligheid van online combineren met het plezier elkaar te ontmoeten, was zijn redenering.
Er werd weliswaar wat aarzelend gereageerd op dat idee, maar misschien zou het uiteindelijk toch zover zijn gekomen als de tweede lockdown niet alles had veranderd. "Die maakte echt duidelijk dat dit alles langer gaat duren. We realiseerden ons dat we iets moesten doen, wilden we de zaak levend houden", zegt Herremans.

Grote behoefte

Liefhebbers voor de eerste online-tafel vinden was nog best lastig. De techniek die nodig was schrikte af en de gedachte om alleen thuis achter een computerscherm te zitten leek weinig aantrekkelijk. Maar de acht mensen die die eerste keer wel meededen, waren enthousiast over de combinatie van online spel en de kans om met elkaar praten. Hun verhalen maakten ook anderen nieuwsgierig.
"Als mensen voor het eerst meedoen, bel ik hen na afloop altijd op. Dan hoor je vaak dat ze het in het begin een beetje spannend vonden, maar dat het heel erg meeviel.. En de behoefte om echt met mensen te praten is groot, dat dit via Whatsapp kan, vinden mensen echt heel fijn", zegt Herremans. Nieuwe deelnemers zijn trouwens nog steeds van harte welkom en kunnen zich hier aanmelden, voegt hij eraan toe.

Nieuwe mogelijkheden

In principe wordt er nog steeds op de vaste woensdagavond gebridged. Maar nodig is dat niet, want er hoeft geen zaal geregeld te worden. "Iedereen die mee wil doen, wordt lid van de bridge-Whatsappgroep", zegt Herremans, "Daar worden de afspraken gemaakt over de tafels, maar daar kun je op een regenachtige zondag natuurlijk ook een oproep plaatsen of er mensen zijn die op dat moment zin hebben om te bridgen."
Behalve die flexibiliteit heeft het online-bridgen nog een voordeel: "Je hoeft niet te reizen, dus ook buitenleden, leden die verder weg wonen, kunnen hieraan meedoen."
Vooral mensen die van nakaarten houden of die meer of bridge willen leren, zijn blij met de online-optie om een spel achteraf nog een keer te bekijken. Van Maurik ziet daarin ook nieuwe mogelijkheden: "Je kunt dat samen met Whatsapp gebruiken om bridgelessen te geven. Ik heb van meerdere mensen al gehoord die daar best in geïnteresseerd zijn."

Door Runa Hellinga