AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

literaire kring

Gustave Flaubert

GUSTAVE FLAUBERT

Drie vertellingen / Trois contes (1877)


24 januari 2023, 19.30 uur,
Mogelijkheid diner vooraf, 18.00 uur

Inleiding door Marc Smeets:

Na het succes van ‘Madame Bovary’ (1857) en de flop van zowel ‘L’Éducation sentimentale’ (1869) als ‘La Tentation de Saint Antoine’ (1874) zet Gustave Flaubert zich aan wat zijn meest ambitieuze roman moet worden: ‘Bouvard et Pécuchet’. Maar het wil niet vlotten met wat hij zelf de encyclopedie van de menselijke domheid noemde.

Zijn meest dierbare vrienden zijn hem in korte tijd ontvallen en tot overmaat van ramp belandt zijn geliefde nicht Caroline in een financiële catastrofe, waardoor Flaubert zich genoodzaakt ziet om zijn onroerend goed te verkopen.

De persoonlijke crisis waarin hij terecht komt maakt de zaken niet beter. Hij besluit om een aantal maanden een vriend in Concarneau te bezoeken en zet zich daar aan het schrijven van zijn ‘trois historiettes’, drie korte vertellingen die een grote therapeutische waarde blijken te hebben, zowel op persoonlijk als literair vlak.

Misschien daardoor is ‘Trois contes’ (1877) ook wel het stilistische hoogtepunt in Flauberts oeuvre. Nergens is de taal zo puur, zo poëtisch en tegelijkertijd zo intiem en persoonlijk als in de ‘Drie vertellingen’.


Deel deze pagina op uw sociale media