AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

Literaire kring

Guy de Maupassant
Bel Ami

dinsdag 15 okt 2019
Haardkamer - 19.30 UUR
 


Toegankelijk voor leden en niet-leden.
Toegangsprijs AG-leden: €5,00; leden van LK: gratis
Niet-leden klikken hier.

Guy de Maupassant (1850-1893) is een van de weinige negentiende-eeuwse Franse schrijvers wiens werk in Nederland een groot publiek (heeft) bereikt, getuige de talrijke bloemlezingen, bundels korte verhalen en romans die verschenen zijn bij minder of meer gerespecteerde uitgevers: HEMA, Reader’s Digest en Bruna, maar ook Athenaeum – Polak & Van Gennep, Veen en Contact. De titels zijn veelzeggend: Stoute Meisjes Verhalen, Laarzen en Laarsjes, Erotische verhalen. Of iets neutraler: Korte verhalen, Pierre en Jean, Yvette. Jong of oud, lettervreter of niet, het werk van Maupassant spreekt tot de verbeelding.

Maar hoe zit dat literair gezien? Hebben we hier te maken met een highbrow-schrijver? Veel collegae aan het einde van de negentiende eeuw hadden hun twijfels. Volgens J.-K. Huysmans, voor enige tijd bevriend met de Normandische veelschrijver, was Maupassant de enige die zich aan korte verhalen mocht wagen. Waarom? Omdat hij simpelweg de enige was die ‘goed verkocht’. Maar dat wekte bij de schrijver van À rebours dan wel weer de nodige jaloezie. Dus bestempelde Joris-Karl Huysmans Maupassants verhalen als ‘romances, à la grande joie des femmes du monde’. Leuke boekjes voor ontwikkelde vrouwen die weinig anders te doen hebben.

Maupassant zal het een zorg zijn geweest. Hij kon meer dan goed leven van zijn werk, kocht onder andere een jacht dat hij ‘Bel-Ami’ doopte en dobberde zo vaak hij kon op de Middellandse Zee. Lang kon hij dat niet blijven doen, trouwens. De sluipende syfilis en paranoïde inborst hielden hem steeds meer binnenskamers. Op slechts 42-jarige leeftijd overleed hij in Parijs, in de beroemde kliniek van dokter Émile Blanche. Hij liet een gigantisch oeuvre na, waarvan Bel-Ami zijn bekendste roman is.

De inleider is Marc Smeets, docent Franse literatuur op de Nijmeegse Universiteit.