AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-lezing Duurzaamheid: Nog niet te laat voor het klimaat

Heleen de Coninck

Heleen de Coninck

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

HELEEN DE CONINCK
Het is nog niet te laat
voor het klimaat.

DONDERDAG 20 mei 2021
AG online  -  20.00 uur
 

Toegangsprijs AG-online:     € 10,00
AG-leden en studenten:        €   4,00

Betalen vooraf via iDeal.

Over de lezing:
Al geruime tijd hebben we kunnen zien dat het klimaat wezenlijk verandert. Weerrecords, smelten van ijsmassa, dooi van de permafrost, bosbranden zijn wijzen op pijnlijk op de gevolgen van de CO2 uitstoot. Met de huidige plannen die landen hebben opgesteld voor het Klimaatakkoord van Parijs is een temperatuurstijging van 3 graden te verwachten.
Het streven volgens dat akkoord zou moeten zijn deze stijging tot ruim onder de 2 graden of 1,5 graad te beperken. In het “Special Report on Global Warming” van de IPCC is aangegeven dat er duidelijke voordelen aan de 1.5 graad verbonden zijn.
Hiervoor is echter meer nodig dan alleen maar reduceren van CO2-emissies, ook andere emissies en zelfs verwijderen van CO2 uit de atmosfeer zijn hiervoor noodzakelijk.
Voor snelle emissiereducties en CO2-verwijdering zijn echter fundamentele veranderingen nodig. Het gedrag van de mens zal hierbij een belangrijke rol spelen. Veranderingen in o.m. energieverbruik, grondstoffengebruik en landgebruik zullen ingrijpend moeten zijn.
Heleen de Coninck is een van de hoofdauteurs van het IPCC-rapport komt deze lezing verzorgen.

Over de spreker
Heleen de Coninck is hoogleraar van socio-technische innovatie en klimaatverandering (TUe) en universitair hoofddocent (Radboud Universiteit). Ze is hoofdauteur van diverse IPCC-rapporten.

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Deel deze pagina op uw sociale media: