AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-lezing Duurzaamheid: Nog niet te laat voor het klimaat

Heleen de Coninck

Heleen de Coninck

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

HELEEN DE CONINCK
Het is nog niet te laat
voor het klimaat.

DONDERDAG 20 mei 2021
AG online  -  20.00 uur
 

Toegangsprijs AG-online:     € 10,00
AG-leden en studenten:        €   4,00

Betalen vooraf via iDeal.

Over de lezing:
Het is nog niet te laat voor het klimaat, betoogt Heleen de Coninck, hoofdauteur van diverse rapporten van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) over klimaatverandering, in deze AG-lezing.
Maar de tekenen zijn wel zorgwekkend, want dat het klimaat wezenlijk verandert, zien we al geruime tijd. Weerrecords, smelten van ijsmassa, dooi van de permafrost, bosbranden: ze wijzen pijnlijk op de gevolgen van onze CO2-uitstoot.
Met de huidige plannen die landen hebben opgesteld om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen, lijkt een temperatuurstijging van 3 graden waarschijnlijk. En dat, terwijl dat akkoord beoogt die stijging tot minder dan 2 graden, liefst zelfs tot 1,5 graad te beperken. Wat daar de voordelen van zijn, staat duidelijk in het 'Special Report on Global Warming' van het IPCC.
Maar voor zo'n beperking is meer nodig dan alleen maar CO2-reductie. Ook andere emissies moeten omlaag en we moeten zelfs CO2 uit de atmosfeer verwijderen.
Daarvoor zijn fundamentele veranderingen nodig. Het gedrag van de mens speelt een belangrijke rol. Er zijn ingrijpende veranderingen nodig in onder meer ons energieverbruik en onze grondstoffen- en landgebruik.

Over de spreker
Heleen de Coninck is hoogleraar van socio-technische innovatie en klimaatverandering (TUe) en universitair hoofddocent (Radboud Universiteit). Ze is hoofdauteur van diverse IPCC-rapporten.

Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Deel deze pagina op uw sociale media