AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-lezing Gezondheid

Jan Willem Jansen

Frank Willem Jansen

Prof. dr. Frank Willem Jansen

  

NAAR PROGRAMMAOVERZICHT

Verduurzaming zorg is noodzaak

Frank Willem Jansen
Donderdag 17 november 2022
Aanvang 20.00 uur

Over de lezing 

De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de Nederlandse CO2-uitstoot. En als de wereldwijde gezondheidszorg een land was, stond dat nummer vijf op de ranglijst van landen met hoogste uitstoot. Daarnaast veroorzaakt onze zorg een enorme afvalberg en andere milieuschade. Zo krijgen vissen hart- en nierschade van pijnstillers en zorgen hormonen die via onze urine in ons oppervlaktewater komen, er volgens het RIVM voor dat mannetjesvissen eitjes produceren. 
Gynaecoloog Frank Willem Jansen zet zich als voorzitter van de Groene ok in voor verduurzaming van operatiekamers, een van de meest milieubelastende onderdelen van ziekenhuizen. Ze beslaan zo’n zes procent van het oppervlakte, maar verbruiken veel energie en produceren 30 procent van al het ziekenhuisafval, vaak in de vorm van eenmalig en soms helemaal niet gebruikt materiaal. 
Verduurzaming is geen luxe, zegt hij, maar absolute noodzaak, want het bizar dat de zorg aan de ene kant mensen geneest, maar er anderzijds ook verantwoordelijk voor is dat ze ziek worden.
Centraal in deze lezing staan vragen als: wat kun je doen om die zorg, niet alleen in de ok’s, maar ook elders te verduurzamen, wat gebeurt er nu al en uiteraard ook: hoe verhoudt verduurzaming zich met kwaliteit en veiligheid, die voor iedereen in de zorg voorop staan als het om gezondheidszorg gaat? En tot slot, hoe kunnen de ingenieurs ons helpen de technologie in de zorg circulair te maken?
Lees hier een recent artikel van Runa Hellinga in Trouw over dit thema.
 

Over de spreker
Prof. dr. Frank Willem Jansen studeerde geneeskunde in Groningen en specialiseerde zich in de gynaecologie/obstetrie te Leiden. Hij is hoofd van de sectie Minimaal Invasieve Chirurgie van de afdeling gynaecologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en sinds 2009 ook hoogleraar aan de TU Delft. 
Verder is hij voorzitter van Medical Delta, een samenwerkingsverband van TU Delft, Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit Rotterdam met LUMC en Erasmus MC, vier hogescholen, overheden, bedrijven, zorginstellingen en andere partijen in Zuid-Holland samen, waarin meer dan 360 wetenschappers in vijftien verschillende consortia samenwerken aan technologische oplossingen voor duurzame zorg.

 


Deel deze pagina op uw sociale media