AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-NKV lezing door Dr. Jeroen Vis

Dr. Jeroen Vis

 

 

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

De taal van de Homerische helden

Donderdag 11 nov 2021

Meerlezaal en AG-online
Aanvang    -    20.00 uur

Aanmelden AG-online:


Toegangsprijs Meerlezaal en AG-online: € 10,00
AG-, NKV- en EOL-leden: Gratis

Betaling vooraf via iDeal.

Over de lezing
De Homerische epen over de Trojaanse oorlog en de zwerftochten van Odysseus zijn overbekend. Minder bekend is de taal die deze Griekse helden spraken. In 1900 ontdekte de archeoloog Arthur Evans in Knossos, Kreta, kleitabletten met inscripties uit de periode 1450-1250 v. Chr. Deze tabletten bevatten twee verschillende schriftsoorten die gebruik maakten van lijntjes tussen de regels en op basis daarvan heeft hij ze lineair A en B genoemd. In de jaren daarna werd het Lineair B ook gevonden in Mycene, Thebe, Pylos en enkele andere plaatsen. Het duurde pas tot 1953 dat dit schrift ontcijferd werd door Michael Ventris en John Chadwick. Tot hun grote verrassing bleek de taal de oudste vorm van het Grieks te zijn: de taal van Odysseus en Agamemnon. Vanwege de politieke suprematie van Mycene in die tijd wordt deze taal ook Myceens Grieks genoemd.

Deze lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt een overzicht gegeven van de Myceense cultuur met de kolossale paleizen, monumentale graven, cyclopisch muurwerk en rijke kunstschatten. Daarna volgt een inleiding in de opbouw en thematiek van de inscripties en het schrijfsysteem van het Lineair B. Ten slotte worden enkele inscripties gelezen en van commentaar voorzien.


Over de spreker
Dr. Jeroen Vis is classicus en docent Develstein College te Zwijndrecht. Hij heeft onderzoek gedaan naar de structuur van de Griekse taal, van de oude kleitabletten in het Lineair B tot en met de taal van nu.


Online bijeenkomsten
Informatie over hoe men vanuit huis via internet een AG-lezing kan volgen, vindt u hier: AG-Online presenteren en vergaderen

Zorg er in ieder geval voor dat u de gratis zoom.us app op computer, met camera en microfoon, of smartphone heeft gedownload.
U bent welkom deel te nemen aan AG-lezing online. Als u zich aanmeldt met de aanmeldknop boven aan deze pagina, dan versturen we de Zoom inlogcode kort na de sluiting van het aanmelden.


Template 'share-buttons': Verkeerde evenementcode code=NKV2021111