AG Eindhoven, bijzondere activiteiten in goed gezelschap

AG-NGIZ lezing: Buitenlandse zaken

Peter Pijpers

Kees van Rij

 

NAAR PROGRAMMA OVERZICHT

Kees van Rij
De wereld en EU-geopolitiek

Donderdag 20 april 2023
Aanvang 20.00 uur

Meerlezaal:  

 

Toegangsprijs: € 5


Betaling vooraf via iDeal indien van toepassing

Over de spreker

Kees van Rij is sinds kort gepensioneerd als ambassadeur van Nederland. Hij heeft grote ervaring met het behandelen van complexe geopolitieke en economische onderwerpen in de EU. Hij was ambassadeur van Nederland in Turkije, Griekenland, Spanje en Brazilië en directeur ‘Integratie Europa’ (DIE) van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Tussen 1999 en 2005 was hij diplomatiek adviseur van Javier Solana, de eerste hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenland en veiligheidsbeleid. Hij heeft gewerkt aan de relaties tussen de EU en Rusland, Oekraïne, Moldavië en de landen in de Kaukasus.

Kees van Rij studeerde aan de katholieke Universiteit van Leuven en moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.


Over het onderwerp

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft ervoor gezorgd dat de EU-landen beter samenwerken op het gebied van het buitenland- en defensiebeleid dan ooit. 

Dat dwingt tot nadenken over wat nu de stand van zaken is met het huidige gemeenschappelijke buitenland- en defensiebeleid, hoe de verhoudingen in de EU liggen en welke grote belemmeringen en kansen er zijn. Hoe spelen de relaties met Oekraïne, Rusland en Turkije daarin een rol. Wat betekent dit alles voor de verdere toekomst.

 

 

 

Deel deze pagina op uw sociale media